Подправени документи: В Полша вносител на рапица и пшеница от Украйна получи глоба от 1,5 милиона злоти

Инспекторатът по земеделие и качество на храните на Полша наложи рекордна глоба от 1,5 милиона злоти (350 хиляди евро) на вносител, който е доставил техническа рапица и фуражна пшеница от Украйна, а след това е променил предназначението им за храна.

«Във връзка с последните събития, стачки на границата, разговори със земеделски производители, които посочиха липсата на контрол, днес искаме да ви кажем какво успяхме да направим през последните месеци. В крайна сметка за нас е изключително важно продуктите, внасяни в Полша, да отговарят на стандартите за качество“, заяви полският заместник-министър на земеделието Стефан Крайевски по време на пресконференция на 4 април.

Краевски подчерта, че благодарение на засилената работа на инспекцията е наложена най-високата глоба в историята  за внос на рапица и пшеница от Украйна – повече от 1,5 милиона PLN. Тази сума има и превантивен характер, за да се предотвратят нелоялни търговски дейности в бъдеще.

По думите му фирмата е внесла 3.9 хил. тона техническа рапица от Украйна, а след това я продава в Полша като храна. Същият вносител е доставил 7.7 хил. тона фуражна пшеница, която е пусната на полския пазар като пшеница за консумация от хора.

На 25 март Търговската инспекция по качеството на селскостопанските и хранителните продукти (IJHARS) реши да наложи глоба на вносителя. Инспекторатът отказа да предостави подробности къде точно са използвани тези суровини. Известно е само, че вносът е осъществен през 2022 година.

„Извършваме проверки и в други заводи, така че не бих искал да обсъждам отделни въпроси.“, каза Агнешка Яросинска, инспектор по качеството на земеделието и храните на Люблинското войводство.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X