Внимание: Амброзия в пшеница по българските полета!

За нетипичен, но много сериозен проблем, предизвикан от климатичните промени, сигнализира агроном Димитър Витковски. Той и неговите колеги наблюдават необичайно ранно развитие на амброзия в есенници. Инвазивният плевел вече е превзел нивите, както се вижда от снимките, направени днес.

До сега се наблюдаваше само в пролетни култури, предимно слънчоглед, и то на много по-късен етап –  във фаза 3- 4 двойка листа. Тази година за първи път амброзия се наблюдава масово в пшеницата и то началото на април ! Обикновено плевелът пониква в края на май-началото на юни. Това е обяснимо, тъй като не е било температурите през март трайно да доближават 30 градуса.

Има вероятност амброзията да узрее с пшеницата и да се разпространява със семена и машини. Както и в периоди, когато третиране на пшеницата вече не е възможно. За проблемът сигнализират агрономи от Видин, Монтана, Враца, Вълчи дол, Шабла. В Плевенско е обилен около пътищата.

„Семената полепват по транспортните средства и се разпространяват стремглаво. Проблемът трябва да се реши докато инвазията не е станала масова, както се случи с дивия овес. Нека всички колеги да потърсят начини и специалисти, за да се справят с него.“, апелира агроном Витковски.

За проблема с амброзията агр. Витковски предупреди още преди повече от година

Амброзия масово превзема полетата на Северозападна България и както обикновено няма никаква реакция. Амброзията навлезе в България преди години. Беше карантинен инвазивен вид, докато влязохме в ЕС. След отварянето на границите прецизният контрол върху карантинните неприятели отпадна. От миналата година алармирам за засилено разпространение. Засега никой не обръща внимание, но за мен проблемът е твърде страшен.

Намирам го в големи мащаби покрай пътищата до Монтана, Плевен, по пътя Силистра – Добрич, вече е стигнал на 30-40 км от Добрич. От 3 години вече плевелът започна да се наблюдава и в отделни полета, които са близо до пътищата. Няма начин съвсем скоро плевелът да не се появи в цялата страна и да не превземе полетата. Техниката пътува на големи резстояния. За мен това е един огромен проблем, на който в момента земеделците и държавата не обръщат внимание, но тепърва той ще създава проблеми.

Най-голям проблем с този плевел има в Унгария. Там е бич за земеделците. Плевелът е един от трудните за убиване, с много характерен начин на развитие. Амброзията е топлолюбива, пониква много късно, обикновено когато вече са свършили всички растително-защитни мероприятия за борба с плевелите. В момента е във фаза цъфтеж. Хвърля милиони семена, които са много леки. Те се разнасят основно от земеделската техника и транспортните средства.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X