ЕК се консултира със страните от ЕС относно предложение за ограничено удължаване на Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход

Европейската комисия изпрати на страните от Европейския съюз за консултация проект на предложение за ограничено удължаване на действието на Временната рамка при кризи и преход (ВРКП), за да може да продължи подпомагането на първичното производство на селскостопански продукти поради продължаващите смущения на пазара, стана известно от интернет страницата на Еврокомисията.

Войната на Русия срещу Украйна и нейните преки и косвени последици създадоха значителна икономическа несигурност. Това наруши също търговските потоци и веригите на доставки, а ранните ѝ етапи предизвикаха изключително големи и неочаквани увеличения на цените, особено на природния газ и електроенергията, но също така и на много други производствени фактори и суровини, както и на основни стоки.

На последното си заседание, проведено на 21 и 22 март 2024 г., Европейският съвет подчерта важността на стабилния и устойчив селскостопански сектор за продоволствената сигурност и стратегическата автономност на ЕС и прикани Комисията да продължи работата за облекчаване на финансовия натиск върху земеделските стопани, като замисли средства за допълнителна подкрепа, например чрез продължаване на действието на ВРКП.

В отговор на проучване на ЕК от 27 март относно изтичането на срока на действие на части от ВРКП, страните членки подчертаха, че смущенията на пазара, в резултат на войната на Русия срещу Украйна, продължават да са налице и засягат по-специално първичното производство на селскостопански продукти, което е изправено пред значителни предизвикателства и е подложено на финансов натиск.

В този контекст Комисията се консултира с държавите членки относно ограничено удължаване на действието на раздела от ВРКП, посветен на първичното производство на селскостопански продукти, с който понастоящем се позволява на държавите членки да предоставят до 30 юни 2024 г. помощ в ограничен размер. Ограниченото удължаване ще позволи на страните от ЕС да продължат да предоставят помощ в ограничен размер на земеделските стопани, когато е необходимо, и ще гарантира, че мерките за подпомагане при криза се прилагат ефективно.

Проектът на предложение на Комисията, изпратен на страните членки, не засяга останалите разпоредби на ВРКП.

Държавите сега имат възможност да коментират проекта на предложение на ЕК. Комисията възнамерява да приеме ограничените изменения на ВРКП възможно най-скоро, като вземе предвид обратната информация, получена от страните от ЕС.

Контекст

Временната рамка за държавна помощ при кризи, приета на 23 март 2022 г., позволи на страните членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Временната рамка при кризи беше изменена на 20 юли 2022 г. и на 28 октомври 2022 г.

На 9 март 2023 г. Комисията прие действащата Временна рамка при кризи и преход, за да насърчи мерките за подкрепа в сектори, които са от възлово значение за прехода към неутрална по отношение на климата икономика, в съответствие с промишления план на Зеления пакт.

Повече информация относно Временната рамка при кризи и преход и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическото въздействие на войната на Русия срещу Украйна и за насърчаване на прехода към икономика с нулеви нетни емисии, може да бъде намерена на интернет страницата на ЕК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X