Промени в нормативната уредба целят фермерските пазари да станат традиционни

Промени в нормативната уредба целят фермерските пазари да станат традиционни, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, който присъства на фермерско изложение, организирано от Български фермерски съюз, пред МЗХ. Измененията касаят Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Към настоящия момент законопроектът е на междуведомствено съгласуване, след което предстой да бъде одобрен от Народното събрание.

„Разписани са определени изисквания, които ще позволят занаятчийските производства да са нормативно регламентирани. Самото споменаване на фермерски и български пазар носи добавена стойност, което е добър маркетинг за традиционните ни храни. Няма нищо по-добро от това и по-полезно от съкращаване на пътя на стоката от производителя до трапезата“, каза още той.

Председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов съобщи, че целта на пазарите е да се подпомогнат земеделските стопани чрез пряка реализация на произведените от тях продукти сред българските потребители.

В изложението участват 11 производители на местни, млечни и фермерски продукти, които представят краве, овче и козе сирене, кисело мляко, кашкавал, лютеница, иновативни продукти от мед, като мед с пробиотик, с магарешко мляко, с мача, студено пресовани сокове, пюрета и други. То се осъществява с подкрепата на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X