Износът на зърно от Украйна през румънското пристанище Констанца е спаднал с 35 процента през първото тримесечие

Износът на зърно от Украйна през Констанца е намалял с 35,1 процента на годишна база до 2,16 милиона метрични тона през първото тримесечие на годината, въпреки че общият износ на зърно през румънското черноморско пристанище е нараснал с почти 28 процента, съобщи Ройтерс, позовавайки се на пристанищната администрация.

Констанца се превърна в най-големия алтернативен експортен маршрут на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и пристанищните власти не дадоха незабавно обяснение за спада от Украйна, която е един от най-големите износители на зърно в света.

Зърното пристига в Румъния по шосе, железопътен транспорт и шлеп през река Дунав. През февруари европейският комисар по транспорта Адина Вълян каза пред Ройтерс, че износът на Украйна чрез автомобилен и железопътен транспорт се е увеличил в резултат на финансираните от ЕС железопътни инвестиции.

Земеделското министерство на страната съобщи този месец, че износът на зърно е спаднал до около 5,2 милиона тона през март. Украинската земеделска бизнес асоциация UCAB свързва този спад с руските сили, които обстрелват Южна Украйна.

Данните за пристанището в Констанца, които не включват обемите, обработени през по-малките румънски дунавски пристанища и железопътния и автомобилния износ за южните европейски държави, показват, че 830 000 тона украинско зърно е напуснало пристанището през март.

Въпреки това общият износ на зърно през Констанца е нараснал с 27,7 процента спрямо годината до 8,42 милиона тона.

Румъния е един от най-големите износители на зърно в ЕС. Констанца също обработва зърно от съседите на Румъния без излаз на море Сърбия, Унгария, Молдова и Австрия.

Констанца регистрира най-високия си износ на зърно през 2023 г. благодарение на скока на доставките от Украйна и текущите инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС.

Пристанището е изпратило 36 милиона метрични тона зърно миналата година, което е с 50 процента повече от предходната година, като украинското зърно представлява приблизително 40 процента от общото количество.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X