Десислава Танева: Измененията в ЗПЗП са изключително важни за тазгодишната кампания и очаквам скоро да бъдат гласувани и в пленарна зала

На първо четене в Комисията по земеделие приехме промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщи председателят на Комисия по земеделие г-жа Десислава Танева. Законопроектът ще даде възможност да се удължи помощта за акциза върху газьола до 2026 г. В проекта за изменение и допълнение на ЗПЗП са залегнали и промени за директните плащания, за да бъде проведена кампанията за директна подкрепа.
По време на заседанието стана ясно, че 264 фермери няма да получат плащания за Кампания 2023.
Директорът на дирекция „Директни плащания“ в Министерство на земеделието и храните Аделина Стоянова, съобщи, че въпреки, че Европейската комисия е одобрила искането на България за промени в определението за активен фермер, което през 2023 г. извади от списъците за подпомагане онези земеделски производители, занимаващи се освен със земеделска дейност и с друг тип бизнес, днес стана ясно, че 264 регистрирани стопани няма как да получат подпомагането си за миналата година, защото е забранено от европейското законодателство.
В промените е записано, че за активен фермер доходите от селскостопанска дейност трябва да са най-малко 10% от общия доход на стопанството. Годишният размер на директните плащания, за който се изискваше да е минимум 5% от общите приходи, се променя на минимум 2%. Възможността за подаване на заявления за подпомагане по интервенциите до ДФЗ без електронен подпис се удължава до края на 2025 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X