ЕП ще гласува преглед на ОСП, за да се намали административната тежест

ЕП ще гласува целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, за да се намали административната тежест и да се увеличи гъвкавостта за земеделските стопани.

За да се ускори приемането на мерките, Парламентът се съгласи да разгледа досието по неотложната процедура. Предложението, внесено от Комисията, предвижда преглед на Регламента за стратегическите планове по ОСП и на т. нар. „хоризонталния регламент“ по ОСП. Членовете на ЕП ще гласуват предложението на Комисията с технически изменения, предложени от Съвета.

На отделно гласуване във вторник, пленарното заседание трябва да реши дали да възрази срещу предложението на Комисията, за да се позволи по-голяма гъвкавост на държавите членки при прилагането на друго условие на ОСП: изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи спрямо земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични условия (ДЗЕС), които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под десет хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на правилата на ОСП.

В отговор на протестите от страна на земеделски стопани, на 20 февруари председателят на комисията на ЕП по земеделие изпрати писмо до Комисията, в което се посочват шест области, в които са необходими конкретни и незабавни действия за преодоляване на трудностите, пред които са изправени земеделските стопани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X