Силата на маркетинга: La Bonnotte – най-скъпият картоф в света

Ако някой ви помоли да назовете най-скъпите храни в света, може да назовете хайвер, трюфели и т.н. Но вероятно няма да се сетите за картофи. И все пак има един вид френски картоф, който е толкова рядък и вкусен, че струва невероятните 300 долара на килограм – колкото говеждото месо на Кобе!

La Bonnotte – най-скъпият картоф в света

Картофите La Bonnotte се отглеждат на остров Noirmoutier, малко петънце в океана близо до град Ла Рошел в Charente-Maritime. Островът е известен със своите картофи, а La Bonnotte е особено ценен. Той се отглежда само на малък парцел земя и само няколко тона се произвеждат всяка година, което е една от причините да е толкова скъп.

Почвите на Noirmoutier са песъчливи и не са лесни за култивиране, а La Bonnotte е толкова деликатен, че трябва да се събира на ръка. Фермерите го торят с комбинация от водорасли, а хората от Ноармутие смятат, че това придава на Bonnotte отличителния му вкус. Както и соленият морски въздух.

Какъв е вкусът на La Bonnotte? Обикновено се описва като леко лимонен, със солен послевкус и намек за орехи (въпреки че някои хора настояват, че това са кестени). Тази рядка красота никога не трябва да се бели, защото деликатната й кожа е това, което абсорбира тези необичайни морски аромати.

По традиция La Bonotte се засажда в началото на февруари и се събира 90 дни по-късно в началото на май. La Bonnotte е на разположение само за няколко седмици всяка година, така че тези, които имат достатъчно късмет (и са достатъчно богати), за да си купят, трябва да бъдат бързи, преди предлагането да изтече.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X