Три задачи имаше Вътев, не се справи с нито една

Като министър на земеделието Кирил Вътев имаше три основни задачи.

Първо – да намери общ език с браншовите организации. Да, те са много и с разнопосочни интереси. На никой министър не му е лесно. Но някак успяваха да поддържат баланса в земеделието. Кирил Вътев тук тотално се провали, като приоритизира по никому неизвестни причини едни за сметка на други. Недопустимо е за министър да проявява чисто лични пристрастия. И не може да бъде толерирано. Министърът е задължен да води диалог с всички и да намери баланс на интересите в сектора.

Второ – да направи така, че Министерство на финансите да заложи навреме пари за „украинската помощ“ в бюджета на страната. Това не само, че не беше постигнато, но дори не беше правен опит от страна на МЗХ за залагането на тези средства. Поради лични разногласия на Кирил Вътев с тогавашния финансов министър Асен Василев, Вътев си позволи да не защити интереса на земеделците и да не поиска залагането в бюджета на такива средства.

Трето – да осигури навременно стартиране на Кампания 2024. Тук знаем какво се случва. Кампанията закъснява повече от месец и в момента виси на косъм. Тепърва предстои второ гласуване на важни законови промени, а съвсем скоро НС ще преустанови заседанията си. Това закъснение реално заплашва кампанията с провал.

Неизплатените и забавени с месеци плащания за земеделците, като например обвързаното подпомагане, дори няма да коментираме. Както и пълния батак и невиждано ниското усвояване на инвестиционните мерки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X