Държавата спешно търси пари за фермерите

От разговорите с Европейската комисия, проведени преди дни от екипа на служебния министър Димитър Главчев в Брюксел, е станало ясно, че освен изплащането на украинската помощ за българските фермери под въпрос са и редица други финансови ангажименти, свързани с прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи в интервю за БНТ Меглена Плугчиева, съветник на служебния премиер по външните работи, селското и горско стопанство и околната среда, чиято административна кариера започна преди няколко десетилетия в Министерството на земеделието, храните и горите.

Плугчиева припомни, че в бюджета за тази година бившият финансов министър Асен Василев не е заложил бюджет за изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, въпреки че според последното споразумение, подписано с браншовите организации тези средства трябва да бъдат преведени до 22 април (утре). Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лв.) и се прилага за целия период на действие на Временната рамка (март 2022 г.- юни 2024 г.).

Документите за украинската помощ отдавна са подадени от фермерите

Меглена Плугчиева обясни, че заедно с финансовия съветник Кирил Ананиев в момента работят активно за откриване на резерви, така че държавата да изпълни ангажиментите си към земеделските производители. Утре щяло да стане ясно кога средствата ще бъдат разплатени и как ще се преведат парите по директните плащания от Кампания 2023 г. Плугчиева обясни, че при разговорите си в Брюксел са й съобщили още че България е закъсняла изключително много с внасянето на първите изменения на Стратегическия план за развитие на земеделието и вместо в края на септември 2023 година това е станало през декември 2023 г. В резултат на това българската държава закъснява изключително много с плащанията на обвързаната подкрепа и други интервенции от Стратегическия план.

Но дори и още утре пари да бъдат намерени, то те едва ли ще могат да бъдат платени преди средата на май, сочи простата процедурна сметка. Окончателните суми  даже не са сметнати още. Трябва решение на МС за точен трансфер към ДФЗ, с условие парите да се върнат после от съфинансирането на ПРСР, след това корекция на план сметката на фонда, след това решение на УС (още няма такъв създаден), после оторизация, разплащане.

Междувременно се е оказало, и че почти 50 млн. лв не са бюджетирани правилно при предварителните разчети на МЗХ и тях въобще ги няма никъде. Така, че най-вероятно първият транш ще е на 85% от предвидените средства. За втори през септември още е рано дори да си мечтаем.

Остава въпросът защо МЗХ и браншовите организации, подписали меморандума, мълчаха и продължават да мълчат, след като знаеха, че пари няма и процедурата не е задействана ден преди срокът за изплащане на помощта.

Съветникът на служебния премиер посочи също, че под въпрос е и превеждането на втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост за България. Първият един милиард евро вече беше пропуснат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X