Жътвата идва бързо, а запасите от зърно са все така големи

В края на март, и няколко месеца до жътвата на есенници, България все още разполага с големи количества зърно на склад. Декларираните наличности по складовете към 31 март възлизат на общо 4.5Мт, от които пшеница в размер на 2.21Мт, ечемик – 168Кт, царевица – 1.15Мт, слънчоглед – 0.82Мт, рапица – 81Кт и соя – 13Кт.

Североизточният регион разполага с най-много зърно, като от края на януари наличностите са спаднали с 0.4Мт до 1,3Мт. На второ място по наличности е Северозападния регион, където все още са складирани 950Кт зърно. Докато във всички региони наличностите логично спадат, в Югоизточния декларираните количества от пшеница са се увеличили от 670Кт през януари до 690Кт в края на март.

Без изненади, най-много пшеница и ечемик има около пристанищата, като Бургас е първенец с 0.52Мт, следван от Добрич и Варна с общо 0.42Мт. Добрич, В. Търново и Плевен са в топ 3 по отношение на царевицата. Най-много деклариран слънчоглед има в областите където са и най-големите преработватели – Търговище, Плевен и Варна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X