Венцислав Митков, ОЗП: Фермерите в планинските райони са на ръба на силите си, знаехме, че този меморандум ще приключи зле

Ситуацията в планинските райони е не просто плачевна, земеделците от тези необлагодетелствани райони вече са на ръба на силите и възможностите си за оцеляване, съобщи за земеделеца.бг Венцислав Митков, председател на Обединени земеделски производители.

Най-големите проблеми в тези райони са ДЗЕС-овете.

Срокът за оран по ДЗЕС 6. В споразумението ние настояхме да бъде съставена комисия, да бъде отворен Стратегическия план и да има промяна за планинските и полупланинските райони, обясни Митков.

Чуваме, че се предвижда да отпаднат изцяло ДЗЕСовете за стопанства до 100 дка. Ние не сме съгласни с това. Стопанствата до 100 дка са само оранжерии и плодове и зеленчуци. Оранжериите и овощните градини не ги вълнуват наклоните. Реално тази промяна няма да има ефект и полза за стопанствата.

Сроковете за оран не са подходящи за планинските райони. Ако не изорем през декември, вече няма как да се обработи полето, или ако има как – разходите са двойни. Нашето искане е ДЗЕС 6 да отпадне напълно за планинските и полупланинските райони.

Искаме промяна и по ДЗЕС 8 по отношение на отстоянията от водоемите, канали и реки. Това са сериозни площи, за които се плащат ренти, но те не се работят.

Предложихме по време на Консултативния съвет по планинско земеделие да има допълнително плащане към плащането за Необлагодетелстваните райони в размер на 50 лв/дка. Защото ние няма как да се равняваме по добиви с равнинните райони и загубите ни са много по-високи. Нашите изчисления сочат, че към плащанията за НР трябва да се включат минимум едни допълнителни 50 лв/дка, за да се компенсират тези загуби.

Политиците трябва да разберат, че земеделието в планинските и полупланинските райони няма нищо общо със земеделието в Добруджа, например. Разликите са огромни. И това България спокойно може да се защити пред Европа, ако някой има желание да го направи.

За съжаление, трите зърнено-житни култури на планинските райони – ръж, тритикале и просо не бяха предложени за подпомагане по украинската помощ от преговарящите. Ние предложихме в нашето споразумение за тези култури да има де минимис. Но министър Вътев ни заяви, че има преговарящи, най-голямата организация на зърнопроизводителите води преговори, и ние като организация, няма как да се бъркаме там. Поискаха ни да докажем, че има внос на тези култури от Украйна, при положение, че МЗХ имаше вече всякакви анализи, и на практика буквално не ни се позволи да водим преговори за тези три култури. Разрешиха ни де минимис за картофи, черупкови и гъби, но за ръж, тритикале и просо, категорично ни отказаха. Може би 6-7 пъти връщахме текста на споразумението на МЗХ с редакции и всичките пъти добавяхме тези три култури.

Моят подпис в споразумението за украинската помощ го няма точно защото отказаха да включат тези три култури. Още тогава предупредихме колегите от БАК, че това споразумение ще завърши зле. И това вече е факт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X