Ударно наваксване: Кампания 2024 е на път да стартира

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители на 16 април 2024 г. и приет на първо четене от същата комисия на 17 април.

През изминалата седмица по време на редово заседание, председателят на Комисията Десислава Танева обясни, че законопроектът отразява направените промени в Стратегическия план на България до 2027 г. и за да може изобщо да се проведе кампанията съгласно актуалната правна рамка е необходимо да бъде прието предложеното изменение на ЗПЗП.

Законопроектът е получен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), изготвен е от тях, но не е минал на обществено обсъждане, затова сега се приема по спешност. Целта е да се обезпечи възможността за провеждането на кампанията и за работата на МЗХ в периода, в който няма да има Народно събрание. Това е и периодът, в който ще приключат сроковете за кампанията за директни плащания.

При гласуването на Законопроекта през изминалата седмица стана ясно още, че предвидените изменения включват промяна в дефиницията за активен фермер за Кампания 2024.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X