Тежка оценка за бившия земеделски министър Кирил Вътев даде агросекторът

В целия свят кризите раждат обединение. У нас е обратното – кризата доведе до разединение. Може би поради сънищата на един бивш министър ситуацията е такава, каза Мариана Кукушева. И призова: „Днес трябва да излезем с категоричното предложение – да бъдем обединени в името на каузата да спасим българската храна“.

За първи път министър, който излиза от бранша, унищожи бранша, възмути се и Димитър Зоров, председател на  УС на Националния съюз на говедовъдите в България. Това никога не е било. Трябва да има по-добро бъдеще за агросектора, категоричен бе той.

Благодарение на Вътев почти нямаме български зеленчуци. До преди месец нямахме оранжерийни зеленчуци. Производителите не получиха една стотинка и просто не засяха, каза Зоров.

Той постави на масата проблемите, свързани с т.нар. „украйнска помощ“ и застрашената реколта.

Проблемът с т.нар. „украинска помощ“ е дело на политическото бездействие, заяви Зоров. България трябва да има политика за защита на народните интереси, подчерта той. И попита как компаниите в сектора да дават европейски заплати, когато себестойността на продукцията остава висока. В Румъния подпомагането на производителите е два пъти по-високо, отколкото у нас.

Колко чужди инвеститори имаме? В Румъния са двойно повече, а у нас „Данон“, „Мегле“ и други си тръгнаха. Българите ядат „Фета“ – това е срамота. Властта не направи нищо, за да осигури повече защитени продукти, имаме само 8, посочи Зоров. И заяви: „Защитените продукти са икономика. Най-богатите държави в света са тези, които имат най-много крави – Швейцария, Холандия и САЩ“.

Българската агенция за инвестиции е готова да помогне със съвети на компаниите от преработвателната промишленост, за да получат първоначални инвестиции или средства за разширяване, съобщи  Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ.

400 млн. лв- това е цената на спойката, заяви депутатът от ИТН Драгомир Петров и допълни: „За 9 месеца сглобката нанесе огромни щети на българското земеделие!“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X