Български фермерски съюз: Не знаем защо се бавят плащанията, такова нещо не се е случвало

Агросекторът е в много трудна ситуация, посочи Георги Стоянов

Кирил Вътев вече не е земеделски министър, а на този фон земеделците все още не са получили парите, които бяха определени като помощ заради Украйна. Вече се говори и за нов закон за кооперативите, макар такива текстове и сега да има.

„До някаква степен е изненада смяната на земеделския министър, понеже бяха заявили сериозно желание да работят с Вътев, но изглежда последващият анализ и проблемите, които са в агросектора са натежали. В последните месеци ние работихме с Вътев, имаше приливи и отливи в нашите взаимоотношения с браншовата организация, но считам, че това е начинът, през който трябва да се минава, за да се търсят решения“, каза председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в интервю.

Той заяви, че агросекторът е в много трудна и сериозна ситуация в последната една година и отбеляза факта, че последните месеци секторът е изпълнен с протести, забавяне на стартирането на различни програми и проблемите с украинската помощ.

След като бе освободен от длъжност бившият служебен министър на земеделието Кирил Вътев, за нов такъв бе назначен Георги Тахов.

„За Тахов имам добри впечатления, той показа много сериозни мениджърски умения и през последната година успя да реорганизира Държавен фонд земеделие и преразгледа проекти, които залежаваха в последните 2-3 години“, коментира Стоянов.

За председателя на Българския фермерски съюз е неясно защо се бави така наречената украинска помощ.

„Нямам никакви обяснения защо се бавят тези плащания, все пак на тези срещи бившият министър-председател бе поел ангажимент за тяхното плащане и беше открит прием, създаде се организация, която за най-кратко време хората успяха да си подадат документите и беше заявена дата 22, че ще има плащания. Това са доста сериозни ангажименти и досега такова нещо не се е случвало в нашата история„, подчерта Стоянов.

Служебният министър-председател Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас днес, за да обсъдят ситуацията.

Разговорът ще се състои  от 17:00 часа в Гранитна зала на Министерския съвет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X