Какво стои зад скока на цените на зърнените пазари от началото на седмицата?

Волатилността на зърнените пазари е новото нормално, на което сякаш вече посвикнахме. Въпреки това при всеки драстичен обрат пред нас стои и въпросът защо, какво се случи?
Според специалистите от компанията за търговия и съхранение на зърно Грейнстор, причините често са много логични, но почти винаги некореспондиращи с реални събития на физическия пазар.  За съжаление или не, последният е воден от борсовия.
Всички видяхме как се връщаме към нормалността и постепенно цените на MATIF се „успокоиха“, но студеното време в Западна Европа (по-конкретно във Франция и Германия), сушата в Черноморска Русия, където се гледа основното количество пшеница, съчетано с новина за удар по терминал на Wilmer в Пиведни (пристанище в Одеса, Украйна) са основните фактори зад скока от началото на седмицата на борсата.
Всеки един от изброените факти няма значима тежест за пазара на зърно, но в комбинация с изтичащите майски договори на MATIF и нуждата фондовете да покрият късата си позиция (нуждата от стока за вече сключени договори), доведоха до рязкото покачване на цените.
Имайки предвид, че в същия ден Русия даде разрешение за износ на още 5 млн. т. пшеница, с което покри цялото търсене от Черно море, и че почти няма търсене за износ на пшеница, специалистите на компанията предвиждат, че цените вероятно ще се върнат и ще се търгува на нивата от преди седмица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X