Египет планира да намали вноса на пшеница със 17 процента през 2024 г.

Египетското правителство си е поставило за цел да намали вноса на пшеница с около 17 процента до пет милиона тона през настоящата година, заяви египетският министър на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Моселхи пред в. „Аш Шарк бизнес“, предаде БТА.

Решението е обусловено от оптимистичните очаквания за увеличаване на местните доставки, благодарение на по-високите изкупни цени. Очакванията са от египетските производители да бъдат изкупени до 3,7 милиона тона. През април властите обявиха, че планират да изкупят 3,5 милиона тона пшеница от местната реколта. „Досега сме събрали 3,4 милиона тона местна пшеница и се надяваме да постигнем новата цел“, посочва Моселхи.

През 2023 г. северноафриканската страна е внесла единадесет милиона тона пшеница, от които пет милиона от държавата, а останалото количество от частния сектор. За сравнение вносът през предходната година е бил 9,6 милиона тона.

Пред „Аш Шарк бизнес“ Моселхи потвърждава, че „Сило холдинг къмпъни“ (Silo Holding Company), която е свързана с Министерството на снабдяването и вътрешната търговия, се е обърнала към руското правителство за изграждане на логистичен център за съхранение и обработка на руска пшеница в Египет в близост до Суецкия канал.

Египет е един от най-големите вносители на зърно в света и покупките му се следят отблизо като глобална референция, отбелязва изданието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X