Капацитетът на Китай за съхранение на зърно надхвърли 700 млн. т

Националният капацитет за съхранение на зърно в Китай надхвърли 700 милиона тона до края на 2023 г., което е с 36% повече от 2014 г. и като цяло наравно с годишното производство на зърно в страната, според служител на Националната администрация за храни и стратегически резерви на страната.

От началото на 14-ия петгодишен план (2021-2025 г.) Китай е построил и модернизирал съоръжения за съхранение на зърно с общ капацитет над 65 милиона тона, според Джоу Гуанхуа, директор на отдела за безопасно съхранение и технологии на администрацията, според Science and Technology Daily.

Съхранението на купчини на открито до голяма степен e елиминирано в цялата страна, докато технологиите за съхранение на зърно „четири в едно“, които обхващат механична вентилация, фумигация, мониторинг и охлаждане, се прилагат като стандарт в държавните складове за зърно, подобрявайки качеството и свежестта на съхранението на зърно, каза Джоу.

Китай също така насърчава технологиите за съхранение на зелено зърно в своите складове за зърно, обхващащи области като контрол на температурата, вътрешна циркулация и всеобхватен контрол на вредителите, каза той.

До края на 2023 г. общият капацитет за съхранение на нискотемпературни и почти нискотемпературни складове за зърно в цялата страна се е покачил до 200 милиона тона, а процентът на загуба в държавните складове за зърно остава в разумен диапазон от 1%, каза Джоу.

Китай, най-големият вносител на селскостопански продукти в света с второто по големина население от 1,4 милиарда души, превърна намаляването на зависимостта от чуждестранни доставчици в приоритет през последните години. Четиринадесетият петгодишен план предвиждаше годишно производство на зърно от не по-малко от 650 милиона тона.

Кредит: ©КЛААС ХАРТМАН – STOCK.ADOBE.COM

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X