Рекордна реколта от пшеница очакват в Индия

Индия очаква рекордна реколта от пшеница през 2024-25 пазарна година при по-високи от първоначално очакваните добиви в северните щати на страната поради благоприятното време при прибиране на реколтата, се казва в доклад на Службата за външно земеделие (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ.

С над нормалната прогноза за мусонните дъждове, FAS прогнозира производството на пшеница да достигне 114 милиона тона през периода април 2024-март 2025 г. Това е с 3,6% повече от миналогодишните общо 110 милиона тона и с близо 10% по-високо от добитите през 2022-23 г. 104 милиона тона.

„Навременното засяване при добро състояние на почвената влага, удължената зима, по-ниската честота на вредители и болести подкрепиха по-високите добиви в сравнение с последните две години“, каза FAS.

Очакваната реколта идва в критичен момент за Индия, която през май съобщи, че запасите от пшеница в правителствените складове са достигнали най-ниското си ниво от 2008 г. насам с 10% спад на годишна база. По-малкото производство от предходните две години доведе до продажбата на рекордни обеми от правителствените запаси, за да се стимулират вътрешните доставки и да се понижат местните цени.

FAS също така прогнозира леко увеличение на производството на царевица и ориз през 2024-25 г., съответно на 37,5 милиона и 138 милиона тона. Производството на ориз, ако се реализира, ще бъде рекордно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X