Синджента предоставя права върху избрани технологии за редактиране на генома

Syngenta Group предоставя права върху избрани технологии за редактиране на генома за научни изследвания в световен мащаб като част от ангажимента си за иновации и устойчивост в селското стопанство.

Тези права са достъпни чрез платформата за сътрудничество в областта на иновациите Shoots by Syngenta.

Правата върху определена интелектуална собственост са свързани с оптимизирания CRISPR-Cas12a, както и с инструментите за селекция с възможност за редактиране на гени. Чрез CRISPR генно редактиране е възможно да се достави подобрено растение, което не включва ДНК от различни видове, по-бързо и по-ефективно, отколкото е възможно в природата или чрез конвенционални методи за размножаване.

„Силата на технологията CRISPR има невероятен потенциал да даде възможност на иновациите в културите да доставят стойност на земеделските производители“, казва Гусуи Ву, ръководител на глобалните изследвания на семена в Syngenta. „Увеличеното използване на CRISPR в селското стопанство може да промени начина, по който подхождаме към отглеждането на растения, ускорявайки откриването и внедряването на иновации, които осигуряват на производителите по-продуктивни и устойчиви култури. Каним университети и академични институции от цял свят да ни помогнат да стимулираме иновациите за подобряване на устойчивостта на селското стопанство.“

Учените от Syngenta непрекъснато подобряват технологиите за редактиране на генома на CRISPR-Cas. Учените на Syngenta са проектирали CRISPR Cas12a, за да увеличат както ефективността, така и полезността, като значително го оптимизират като инструмент за подобряване на културите.

Syngenta отдавна е отворена за споделяне на технологии с публични и частни субекти.

Глобалната платформа за сътрудничество в областта на иновациите Shoots by Syngenta е създадена през 2023 г. с цел създаване на партньорства, насочени към намиране на решения на някои от най-сложните предизвикателства в областта на храните и селското стопанство. Тя обединява външната иновационна екосистема – включваща академици, изследователски институти и други организации – заедно с глобалната мрежа на Syngenta от повече от 6000 учени, за да разработи решения, които смекчават изменението на климата, подобряват биологичното разнообразие и обслужват по-добре дребните земеделски стопани, както и големите земеделски производители. Платформата е изградена върху откритост и прозрачност.

„В Syngenta наистина вярваме, че сътрудничеството ускорява иновациите“, каза Стюарт Харисън, ръководител на глобалните партньорства за научноизследователска и развойна дейност в областта на семената. „Тази нова инициатива има огромен потенциал не само да доведе до вълнуващи технологични иновации, но и да стимулира критични решения за културите, които ще подкрепят земеделските производители по целия свят.“

Допълнителна информация относно наличните технологии може да се търси чрез онлайн каталога на уебсайта на Shoots by Syngenta.

 

Кредит: ©Джулиан Франке -STOCKADOBE.COM

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини