Инокулация на микробен консорциум – нова посока в развитието на биопродуктите

Микробните консорциуми могат не само да стимулират развитието на растенията и да помогнат за контрола на вредителите, но някои допринасят за по-бързото разграждане на остатъците от агрохимични пестициди.

Това твърдят учени от Embrapa Environment на Бразилската корпорация за селскостопански изследвания, които въз основа на цялостен преглед на науката съобщават, че използването на микробни консорциуми предлага значителни ползи за растежа на растенията, надминавайки традиционните методи за инокулация по отделни видове.

Служителите на Embrapa Environment дават примери. Последните проучвания показват, че комбинация от микроорганизми като Bradyrhizobium и Pseudomonas oryzihabitans увеличава добива на соя с 11% в сравнение с растенията, третирани индивидуално. Този подход също допринася за по-силен растеж на корените и по-добро съхранение на хранителните вещества.

Питърсън Нунес, изследовател във Федералния университет в Лаврас (UFLA), добавя, че консорциумите, включващи четири микоризни гъби (Funneliformis constrictum, F. mosseae, Gigaspora margarita и Rhizophagus игнорира) и гъбата Beauveria bassiana, не само значително подобряват растежа на памучните растения – увеличавайки съдържанието на протеини и въглехидрати в растенията – но и намаляват растежа на вредителя – гъсеницата от египетски памучни червеи Spodoptera littoralis.

Според анализатора на Embrapa Environment Габриел Маскарин, полезните микроби играят решаваща роля в съвременното земеделие, действайки като биопестициди, биостимуланти и биоторове. Те също така допринасят за здравето и устойчивостта на културите, в съответствие с принципите на регенеративното земеделие.

Използването на микробни консорциуми получава признание за многобройните им потенциални ползи, като например тяхната стабилност при различни условия на околната среда и намалените разходи за приложение. Този подход също така увеличава микробното биоразнообразие в ризосферата и филосферата на растенията (които се отнасят съответно до среди в близост до корените на растенията и над земята), допринасяйки за по-балансирана екосистема.

Последните проучвания показват, че микробните консорциуми могат дори да помогнат за намаляване на следите от пестициди. Консорциум от Aspergillus versicolor и бактерии, изолирани от утайки от отпадъчни води, показа по-висока ефективност при разграждането на молекулите на карбендазим и тиаметоксам. По същия начин консорциум, състоящ се от Pseudomonas plecoglossicida и два щама Pseudomonas aeruginosa, изолира разградените органофосфатни инсектициди по-ефективно, отколкото когато се прилагат поотделно.

Комбинацията от различни микроорганизми също демонстрира ползи за контролиране на болестите по растенията и насърчаване на растежа. При тестове с нахут, комбинация от Purpureocillium lilacinum и Rhizobium sp. осигурява отлична защита срещу нематода Meloidogyne javanica и насърчава енергичния растеж на растенията.

В Бразилия, световен лидер в производството и използването на продукти за биологичен контрол, през 2022 г. с биопестициди са третирани над 70 милиона хектара. Нарастващото предлагане на биологични продукти, съдържащи множество видове или щамове, подчертава значението и потенциала на микробните консорциуми в селското стопанство, според изследователя на Embrapa Вагнер Бетиол.

„Тези постижения сочат към бъдеще, в което прецизното земеделие и интегрираното управление на здравето на растенията ще стават все по-жизнеспособни. В допълнение, микробните консорциуми предлагат устойчиво решение за изграждане на устойчивост към изменението на климата, подобряване на кръговрата на хранителните вещества и намаляване на въздействието на селското стопанство върху околната среда. Тъй като технологията се развива, се очаква тя да играе все по-важна роля в устойчивото селскостопанско производство“, заключава Нунес.

Източник: Embrapa Environment.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини