Стопаните от Добруджанско започнаха да се оплакват от странно усукване на пшеницата

На какво би могло да се дължи едно странно от тези дни явление – усукване на пшеницата?

Това попитаха земеделски производители от няколко села в района на град Генерал Тошево, които са доста притеснени дали става дума за нещо тревожно или просто е някакъв дефект, от които посевите им ще се възстановят преди да започне жътвата.

Отговорът на специалистите е, че това се дължи не толкова на сушата, колкото на много високите юнски температури. Те могат да бъдат причина за това усукване на пшеничените растения, за което сигнализират  земеделските стопани от няколко добруджански села.

Когато такива температури се появят пред жътва, те могат да предизвикват въпросния ефект – усукване.

А в Добруджа има и още един фактор, който влияе неблагоприятно на житните – това са горещите ветрове или т.нар. суховеи, които също влияят неблагоприятно и стресиращо на растенията. Суховеят е вид вятър с висока температура на въздуха, ниска относителна влажност и голям дефицит на влага, който може доста бързо и рязко да се отрази на житните растения, и то с отрицателен ефект. Подобно неблагоприятно влияние например оказват сухите ветрове през лятото в степните и полупустинни райони на Югоизточна Европа, Казахстан и Южен Сибир, а те отчасти са характерни и за Добруджа.

Иначе според фермерите в района на Генерал Тошево тази година житните им посеви могат да се определят като добри и опазени от болести и неприятели в последните дни преди жътвената кампания. На тази база от Асоциацията на  зърнопроизводителите – Генерал Тошево съобщават, че там очакват за техния район добивите да бъдат около 500-550 кг от декар.

Какъв друг риск може да заплаши пшеницата непосредствено пред жътва?

Друго явление, което може да се отрази зле на пшеничените посеви, това е когато след сушата паднат дъждове. Тогава в тези райони житното растение може да започне да чернее, предупреждават специалистите.

Подобни поражения вече сме виждали у нас през 2020 г. в Ямболска област.

Тогава след голямата жега и високите температури там валяха от т.нар. закъснели дъждове през втората половина на юни 2020 г. , които не само, че не донесоха облекчение за стопаните, а напротив – предизвикаха почерняване на житните класове.

Тогава  районите на областта веднага бяха посетени от специална комисия от експерти, която се произнесе именно така: „От валежите през последните дни пшеницата е почерняла в тези блокове, които са оцеляли от мъчителната суша, но са станали обект на дъждовете и изпаренията“.

И според агрономите с дълъг опит почерняване на пшеницата се получава, когато има високи температури в комбинация с валежи. Това е защото се получават  изпарения, които „полепват“ по класовете и ги увреждат. Ако процесът се задълбочи, това може да развали качеството на зърното, но когато чернилката е само повърхностна и по обвивката, а самото зърно не е засегнато, реколтата не се уврежда много, но губи от търговския си вид.

Както каза за земеделеца.бг преди дни изтъкнатият наш научен работник от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево проф. Иван Киряков добивите от житните култури през тази година се очаква да бъдат по-слаби от предходни години, което се дължи на сухата зима и недостатъчните пролетни дъждове, които не са компенсирали липсата на влага. Специално за Добричко неговата прогноза е, че ще се постигне среден добив около 500 кг, което не е много за Житницата на България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини