Стартът на жътва 2024 бе даден от НАЗ и СЗП в стопанството на Георги Телкиев

Официален старт на жътвата бе даден днес в златното поле с пшеница на Георги Телкиев в землището на с. Златитрапкрай Пловдив.

Събитието на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и с домакинството на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив бе уважено от служебния земеделски министър Георги Тахов, областния управител Илия Зюмбюлев, общинския кмет на „Родопи“ Павел Михайлов, двамата бивши министри Кирил Вътев и Явор Гечев и други гости, както и от свещеника Ерм, както и от много зърпороизводители от Пловдив и страната.

Председателят на НАЗ Илия Проданов каза: „Жътвата е моментът, в който ние като земеделски производители берем плодовете на нашия труд.“ Той благодари на колегите си за упоритостта, с която допринасят за осигуряването на хляба на България. Благодари на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите и на г-н Телкиев.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов припомни, че жътвата е била най-големия трудов празник на българите в недалечното минало. Началото на жъненето се е избирало да е в благоприятен ден и със сърп в ръцете на девойка, която хвърляла първата ръкойка на изток с думите: „Бог напред и ние след него“.

Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за 2024 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, който даде старт на жътвената кампания в рамките на инициативата „Хляб на мира“ в землището на с. Златитрап, област Пловдив. Той уточни, че по предварителни данни прогнозното производство ще бъде между 6,1 – 6,3 млн. тона за пшеницата и над 800 хил. тона за ечемика. Министър Тахов допълни, че площите, които се очаква да бъдат ожънати през тази година с пшеница са близо 11 млн. дка, а тези с ечемик – около 1,6 млн. дка.


„Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще бъде на високо ниво“, категоричен бе той. По думите му, не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка. Относно изкупните цени на пшеницата, министър Тахов поясни, че това са борсови цени. „Това, което ние правим чрез регулаторните механизми, е да изплащаме регулярно и в срок компенсаторните плащания към зърнопроизводителите и към секторите в селското стопанство. Това подкрепя по безспорен начин тяхната ликвидност“, допълни министърът на земеделието. Той поясни, че в складовете за съхранение на зърно в страната има свободен обем от около 80%, така че няма да има притеснения по прибирането и складирането на новата реколта“, каза още д-р Тахов.


Министър Тахов заяви, че страната ни продължава да е значим фактор на международния продоволствен пазар на зърно, експортирайки пшеница за над 30 държави. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред“, допълни още той. Относно квотите за внос на зърно от Украйна, той изрази надежда, че те ще бъдат запазени. „Отговорът на този въпрос се надявам да получим на предстоящия Съвет на министрите по земеделие в Брюксел“, посочи още той.

Земеделският министър съобщи, че към момента са подадени 42 хил. заявления в кампанията по директни плащания. „От тях около 38 хил. са за площи, с общ размер около 3 млн. хектара. Очакванията ни са за 3.6 млн. хка, а крайният срок за подаване на заявленията е 30 юни“, припомни министър д-р Георги Тахов.

Годината за пшеницата беше добра. Като зажънем след няколко дни ще можем да кажем и прогнозни резултати за тазгодишната реколта. Както всяка година първо ще започнем от ечемика и след това ще продължим с пшеницата, каза Георги Телкиев – зърнопроизводител и домакин на събитието.

„Дано пазарите тази година да са по-спокойни. Това и за нас ще бъде улеснение, защото иначе има много излишно напрежение спрямо цени и т.н. Дано през тази година нещата да са нормални. Пожелавам на всички колеги лека и безаварийна жътва, и каквото са посяли, да пожънат“, заключи зърнопроизводителят.

Още до края на тази седмица земеделските производители от цялата страна ще могат окончателно да затварят заявленията си за подпомагане през Кампания 2024 г. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. На въпрос на земеделски производители защо някои от функционалностите в системата за електронни услуги (СЕУ) в момента не са достъпни Тахов отговори, че няма никакви проблеми нито с очертаването, нито със заявляването на интервенциите.

Към момента очертаните от земеделците площи са 30 млн. декара. Според Тахов темпото, с които върви подаването на заявленията, е много добро, така че той е сигурен, че до края на кампанията всички стопани ще успеят да кандидатстват.

Снимки: Андрей Белоконски

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини