Експерти оценяват стойността на световния пазар за климатични анализи на 40 милиарда долара

Бум на стартъпите в областта на прознозирането на климата – за това пишеАви Ашер-Шапиро в статия на портала Thomson Reuters. Според експертите от темата за изменението на климата могат да се спечелят добри пари, ако се предоставят актуални прогнози за времето и се проведе обзор на потенциалните (или невъзможните) стихийни природни бедствия в даден район.

Например: калифорнийката Хънтър Конъл, след като горски пожар частично изгори родния й град Санта Роза през 2017 г., положи усилия да стане изпълнителен директор на Terrafuse AI, една от първите стартиращи компании за анализ на климата. Целта на тези стартъп фирми е да предскажат как изменението на климата ще засегне определени индустрии, общности и дори отделни недвижими имоти.

Стартъпите в областта на климата създават сложни модели за изучаване на наводнения, бури, горски пожари и други заплахи, комбинирайки добре познатата наука за климата с множество допълнителни данни, от сателитни изображения до съществуващи модели на миграция и дори отводняване на улиците.

Получената информация позволява на инвеститорите да разберат как различните климатични сценарии ще повлияят на техните активи – като някои климатични анализатори предоставят съвети за покупка или продажба на земя.

„Климатичното разузнаване в крайна сметка ще бъде необходимо на всички“, утвърждава Иги Баси, главен изпълнителен директор и основател на фирмата Cervest.

Cervest отделя две години за разработването на собствен модел, който позволява на потребителите да видят климатичния риск за отделни поземлени участъци или по-големи земи, анализирайки заплахите от горещени, вятър и други фактори.

Технологичната фирма за рисков капитал Draper Esprit, инвеститор в Cervest, изчислява, че глобалният пазар за анализ на климата е на стойност 40 милиарда долара.

Някои аспекти на платформата Cervest ще се предлагат на потребителите безплатно, а собствениците на по-големи портфейли ще плащат за по-точни прогнози. Фирмата обявява, че повече от 30 големи компании вече са потребители. „Ако това изглежда като доста сигурно капиталовложение по отношение на климатичните рискове, фирмата може да предложи на купувача зелена ипотека на по-ниска ставка“, обяснява Баси.

„Има ловки милиардери, които казват: „Продавам от земите си (поради климатичния риск), кажете ми къде да купя друга“, твърди Параг Хана, главен изпълнителен директор на ClimateAlpha.

ClimateAlpha разработи „езеро от данни“, което комбинира 50 екологични, демографски, финансови, енергийни и други променливи данни за даден имот.

Крис Марлин, бивш президент на Lennar International, един от най-големите строители на жилища в Съединените щати, наскоро се присъедини към Борда на директорите на ClimateAlpha. Според неговите думи всеки от купувачите на жилища и земя, дори банки и собственици на имоти в крайна сметка ще се нуждаят от достъп до данни за климатичните рискове. „Цялата верига на стойността ще се промени с въздействието на климата. Възниква въпросът: кога и кой ще бъде най-добре подготвен?“– заключава президентът.


Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X