Софийска фирма ще отглежда 130 дка биомалини край Велинград

Столично дружество възнамерява да създаде 130 дка насаждения от биологично отглеждани малини с напоителни съоръжения, захранвани от собствен източник и система за защита от градушки. Масивът ще се простира край Чепинска река близо до регулацията на родопския курорт Велинград. Общата му площ е близо 167,5 дка, като в него има съществуващи оранжерии с трайна конструкция, става ясно от инвестиционното предложение, подадено до ресорните институции.

Предвидени са стандартни земеделски дейности – продълбочаване на почвата, оран, дисковане;

фрезоване, маркиране и трасиране, засаждане и загърляне на растенията, подготовка и разнасяне на посадъчния материал.

След засаждането на малините ще се изгради нова напоителна система за капково напояване, като за целта ще бъдат монтирани помпи, филтърна система за пречистване на водата и капков маркуч. Нуждите от вода на системата за капково напояване ще се обезпечават от собствен водоизточник в рамките на имота, за който има издадено разрешително за водовземане.

Последният етап е изграждане на система против градушка, насекоми и птици, представляваща конструкция с височина до 3 м., изработена от дървени колове и покрита с мрежа с UV защита с процент на засенчване около 60 %. Към конструкцията ще бъде монтирана и система за мъглуване, която ще спомогне за увеличаване на добивите и предпазване от неблагоприятни метеорологични условия.

Велинград е традиционен производител на ягодоплодни, макар в момента този бизнес да е в затишие. До 2013 година градът присъстваше на челните места сред най-крупните производители на малини, като тогава сред най-мащабните производители бяха местното предприемаческо семейство Римпеви с около 270 декара насаждения и дружество, стопанисващо общо 770 декара земя, част от която – с оранжерии.

Според агроексперти, районът е особено подходящ за такова производство. Малиновите насаждения се развиват най-добре в места с надморска височина над 500-600 м, с по-влажен климат. Въпреки че с глобалното затопляне и с тоталната промяна на климата през последните години малината вече и в по-високи местности се развива много добре. Практиката до момента показва, че в землището на планинския град се развиват добре и високодобивни сортове, като „Люлин“, „Искра“, „Български рубин“ и други.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X