Стойко Кировски: Готови сме да работим за възраждането на производството на плодове и зеленчуци

В отворено писмо до ръководствата на седемте партийни формации от 47-то Народно събрание членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България се обърнаха към новоизбраните депутати с молба да обърнат специално внимание на кризата в сектора, чиито небивали размери водят до унищожението на този бизнес с традиции. като наблягат на надеждите, които им възлагат за „стабилизиране на политическите и обществените отношения в страната ни и активна работа за справяне с поредицата от кризи, пред които сме изправени.

Стойко Кировски, Председател на УС на СППЗ, обясни пред „Гласът на земеделеца“ причината и целите на това писмо:

“ В недалечното минало, когато консервната промишленост беше в апогея си, годишното производство стигаше до 900 000 тона консервирани плодове и зеленчуци. В момента е три пъти по-малко. Една от основните причини е липсата на суровина. В момента, за да можем да запълваме капацитета на предприятията се налага да внасяме стока от чужбина.

Обнадеждени сме от заявеното намерение да се обърне особено внимание на производството на плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са основна суровина на преработвателната промишленост. Искаме да поздравим политиците за това намерение и да им кажем, че сме готови да им предоставим цялата необходима им експертиза, за да се случат нещата.

Секторът трябва да бъде по-добре подпомаган – независимо дали члез субсидии или по други начини, за да може в България да се възвърне производството, което имахме преди годни. Ние сме държава с добър климат и благоприятни почви за овощарство и зеленчукарство. Имаме и много традиции в производството на плодове и зеленчуци. Навремето имаше и научни институти, които разработваха сортове. Имаше и студенти, които изучаваха тези специалности у нас от цял свят и ние ги учехме на модерно земеделие.

В половин България имаше напоителни системи. Земеделието и консервната промишленост бяха водещи в нашата икономика. Защото от декар пшеница можеш да изкараш стока за 300-400 лева, а от един декар плодове и зеленчуци можеш да изкараш и 6000 лв.

Ако има нужда от експертиза, ние сме готови да я предоставим. Имаме опит, много наши колеги бяха принудени сами да си произвеждат суровина, тъй като тя не стига на пазара. Те много добре знаят точно какви сортове са необходими и какви са технологиите за отглеждането им. Знаят какви са разходите за това отглеждане.

Въпреки прекрасния климат и добрите традиции в бранша, страната ни така и не успява да превърне традиционно силното си в миналото производство на плодове и зеленчуци в част от модерно земеделие, базирано на съвременни технологии за добив и преработка на суровини с добавена стойност.

Затова се обърнахме към представителите на властта с желание за провеждане на открит и честен дебат за развитието на сектора и формирането на политики, които ще дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка на плодове и зеленчуци в България. Готови сме да подкрепим всяко усилие на народните представители, които конструктивно и експертно ще се вслушат в гласа и предложенията на бизнеса“.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) е национална, браншова, работодателска организация на равноправни членове – юридически лица и физически лица – производители на консервирани, замразени, сушени и лиофилизирани плодове и зеленчуци. Към момента членовете на съюза са тридесет и три. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите два са – Университет по хранителни технологии – Катедра “Консервиране и хладилна  технология“ и Институт за изследване и развитие на храните, град Пловдив. Производството на фирмите-членове на Съюза е повече от 70 % от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X