Министър Иванов: 600 млн. лв ще стигнат до земеделците до края на годината

Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските субсидии, увери министър Иванов в интервю пред БНТ. До края на годината ведомството има готовност да изплати над 600 милиона лева.

Министърът на земеделието призова всеки стопанин, който има унищожени земеделски площи или повредена продукция след обилните валежи, да предяви щетите си пред местната земеделска служба, за да бъде обезщетен.

От страна на министерството на земеделието Иван Иванов обеща промяна в подхода на работа на всички служби, така че подкрепата на производителите да се превърне в реален приоритет.

Земеделският министър ще търси решение на проблема с негодните съоръжения на „Напоителни системи“ и чрез европейско финансиране. Иванов изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост е разписан елемент, касаещ възстановяването на напоителните съоръжения у нас. Специална част за напояването е предвидена и в Стратегическия план за развитието на земеделските райони, където най-вероятно ще бъде финансирано изграждането на изцяло нови напоителни системи от земеделските стопани.

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава възстановяването на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас – така, както е разписано в коалиционното споразумение. Според Иван Иванов тепърва ще се търсят начини за балансиране на производството у нас като предстоят серия срещи с всички засегнати браншови организации.

Мнението на земеделските производители ще бъде взето предвид и при съставянето на Стратегическия план за развитието на земеделските райони, обеща министър Иванов. Той предвижда решенията по части от плана да бъдат дадени на парламента, за да не бъдат взимани еднолично. Депутатите ще трябва да определят размера на земеделските субсидии и таваните за плащания.

Цялото интервю, гледайте тук

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X