Цените на торовете повишават разходите: Все още ли си струва отглеждането на зърно?

Високите цени на торовете увеличават драстично разходите за зърнопроизводство. При пшеницата разходите за торове се утрояват, а общите разходи се увеличават с 21%.

Цените на торовете в Европа остават високи. В същото време глобалното им търсене се сви до абсолютен минимум през последните няколко седмици с оглед на историческото увеличение на цените. Спадът на цените на газа в края на ноември, доведе до това, че някои производители възобновиха производството на торове. Най-големият европейски производител Yara, рестартира някои производствени линии в Европа. Междувременно обаче цените на газа отново се повишиха рязко и отново забавят разширяването на производството. Пазарът остава изключително напрегнат.

Това има последствия за планирането от страна на земеделските производители за закупуване на торове, както и за използването на торове и прилаганите сеитбообращения за следващия сезон. Факт е: Високите цени на торовете увеличават драстично производствените разходи в зърнопроизводството и рефлектират върху себестойността на производството на зърно.

Производствените разходи в зърнопроизводството нарастват рязко


Взаимозависимостта на пазара на торове с пазара на зърнени култури беше в центъра на серия от конференции, организирани във Франция от медийната група Argus. Изаур Перо, анализатор в международната селскостопанска консултантска компания Agritel, говори за ефектите от експлозията на цените на азотните торове върху разходите за отглеждане на зърно.

Производствените разходи на фермерите във всички важни райони за отглеждане на зърно са повлияни от исторически високото ниво на цените на тора. Изаур Перо предостави следната оценка за френската пшеница: Производствените разходи ще се увеличат с 21 процента през цялата кампания 2022/23 г. в сравнение с 2021/22 г.

Причината е много високата цена на азотното торене. Според изчисленията на Перо, разходите ще нараснат от 20,3 евро на тон през предходния сезон до 57,4 евро на тон пшеница през следващия сезон. Това се дължи на почти утроената цената на тора.

Продажните цени на зърното също ще трябва да се повишат

В Украйна, от друга страна, общите производствени разходи за пшеница ще се увеличат само с 9 процента. „Тази разлика с Франция е свързана с разликата между двата селскостопански модела. Франция произвежда по-интензивно, което означава, че използва повече азотни торове на единица площ “, обяснява експертът.

Същото важи и за Германия. При царевицата по-високите цени на торовете вероятно ще повишат производствените разходи с 19 процента в Украйна и с 14,5 процента в САЩ. Това увеличение на производствените разходи наруши и референтните стойности за продажните цени на зърното, над които си струва да се продава за фермерите.

Изаур Перо подчертава: „За френски производител на пшеница беше разумна продажна цена преди  между 220 и 230 USD за тон или между 194 и 203 евро за тон. При високите цени на торовете, цените на пшеницата ще трябва да се повишат до 260-270 долара за тон”.

Ефекти върху сеитбооборота и качеството на зърното

За анализатора от Агрител поскъпването на торовете също оказва значително влияние върху развитието на сеитбообръщенията през 2022 г. и качеството на зърното.

Агрител очаква спад на френските площи с пшеница и царевица, които са много азотоемки, в полза на по-малко взискателни култури като пролетен ечемик, слънчоглед, грах и соя. Високата цена на азотното торене също означава, че някои фермери наторяват по-малко, което вероятно ще повлияе на добивите и качеството на зърното (повече фуражно зърно).

Въз основа на данни от Arvalis, Isaure Perrot каза: „Ако приемем, че пшеницата изисква вложение от 180 единици азот на хектар,  намаляването на този внос с 30 единици води до 5% загуба на добива. Намаляването от 100 единици води до загуба на печалба от 24 процента. „

Беноа Пиетреман, фермер и председател на Експертния съвет за полски култури във FranceAgriMer, е убеден, че несигурността относно цените и наличността на торове може да окаже значително влияние върху избора на бъдещи сеитбообороти, особено през пролетта.

По материали на terre-net.fr, agritel

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X