Земеделец от Русенско: Не ме е страх от Зелената сделка, страх ме е от сушата

Иван Дончев е на 29 години. По професия е финансист, а със земеделие се занимава от 6 години. Семейната фирма обработва около 2500 дка в землището на с. Голямо Враново, област Русе. 
Иван продължава семейната традиция и става земеделец. Казва, че го е привлякло това, че разполагат със собствен производствен ресурс – земеделската земя. С него се срещаме  в базата на фирма Варекс в Русе, където е дошъл да получи ключовете на чисто новия си трактор Massey Ferguson 5S лично от управителката на компанията Елисавета Маркова. 


„Земеделието е бизнес, който произвежда първична продукция, казва Иван. Произвежда храна за хората и този бизнес няма как да изчезне. В него има бъдеще. Когато имаш собствена земя, ако няма някакви природни бедствия, този бизнес е добър“. 


Като млад човек, Иван Дончев е убеден, че устойчиво земеделие без внедрени в производството нови технологии не е възможно. Казва, че технологиите допринасят за по-точни обработки, както и прецизни и печеливши икономически работни операции. Без нови технологии не може да растеш и да произвеждаш екологична продукция. Новите технологии също така значително улесняват работата, защото в земеделието липсва работна ръка. А и хората не могат да следят работните процеси и да събират данни и да дават препоръки толкова прецизно колкото технологиите. 


Почвите в района в който работи Иван, са тежки и богати на хумус. Според младия земеделец, не са подходящи за минимални почвообработки. Но активно прилага диференцирано торене и пръскане в стопанството. 


Как се прави земеделие в България, питаме Иван?


„Земеделие в България не се прави лесно, е мнението на Иван Дончев. Много неща пречат обективно на земеделците. Има много чести промени в нормативната уредба, и ако не си достатъчно грамотен и образован, трудно може да ги следиш и спазваш. Изключително много са и регулациите, които трябва да се спазват.  Много често се случва така, че тъкмо се нагласят производствените процеси и заработят, и от ЕС променят правилата и фермерите трябва да пренастройват целия си бизнес. А това определено пречи“.


Но дори това, нито пък изискванията на Зелената сделка, които с новите технологии, според производителя не са толкова сложни за внедряване, плашат Иван. За него най-голямата заплаха пред земеделието са метеорологичните условия, и по-специално сушата. Сроковете за сеитби се изместват. Казва, че при тях в Русенско, от няколко години не е имало сняг през зимата, което за района не е нормално. По-миналата година поради сушата добивите са били 3-4 пъти по-ниски от нормите. Имало е ниви без никакви добиви. Пробвали са и сухоустойчиви сортове и хибриди, но без вода нищо не става.


И ако сушата продължи, това ще окаже изключително негативно влияние върху земеделието в България, убеден е Иван Дончев. При тях е имало изградени напоителни системи, но вече изискват много средства, за да бъдат възстановени. 


С времето и сушата не можем да се оправим по никакъв начин, пък на Зелената сделка, все ще й видим сметката, къде на шега, къде на сериозно, обобщава Иван Дончев.  


Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X