„Българска розова долина“ поиска удължаване срока на еднодневните трудови договори, които не спират помощите на работниците

Целта е да се реши отчасти проблема с недостига на работна ръка в земеделието

Сдружение „Българска розова долина“ поиска от Министерството на труда и социалната политика да допусне сключване на трудови договори, които не спират помощите за безработица на работниците, за срок до 90 дни, а не само за един ден, както в момента предвижда законът. Целта на предложението, депозирано днес (четвъртък, 17 февруари), е да се облекчат розопроизводителите от административната тежест при сключване на множество еднодневни договори по време на кампанията по розобер.

В момента в страната има действащ режим за сключване на еднодневни трудови договори, от който се възползват много земеделци, защото не се отнема правото на обезщетение за безработица на работника (чл. 114 А от Кодекса на труда). „Административната тежест от сключването на множество последователни еднодневни трудови договори обаче е несъразмерна с капацитета на малките стопанства и непосилна за тях,“ споменават от сдружението в писмото си до министър Гьоков и обясняват, че в сектор розопроизводство, например, събирането на реколтата трае между 20 и 45 дни, за което време на едно стопанство може да се наложи да сключи 45 договора с един работник, а често броят на работниците надхвърля 80.

Ако се приеме предложението ни, това ще помогне за разрешаване на проблема с недостига на работна ръка и ще облекчи стопаните не само в нашия бранш, но всички земеделци. То е част от усилията ни да подкрепим розопроизводителите, като се преборим за по-добри условия на работа за предстоящата кампания.“

Това коментира Владимир Стоянов – председател на „Българска розова долина“ и допълни, че сдружението настоява и за други промени, сред които държавно финансиране за стопаните, обвързано с продукция; таван на директните плащания; пренасочване на субсидии; забрана за внос на розово масло и имитиращи продукти и насърчаване на участието в международни изложения.

Макар и малък икономически сектор, розопроизводството е стратегически за България, най-малкото защото е свързан с позитивната представа на света за страната ни. Затова работим с държавата за адекватни политики за разходване на публичните средства, така че стимулите да достигат до хората и да развиват сектора,“ сподели още Стоянов.

Сдружението е инициатор на кампанията „SOS Българска роза“, с която през 2021 компенсира непосилната загуба за над 165 стопани от Стрелча, Клисура и Средногорието, от ниската изкупна цена, която не покрива дори разходите, направени за производството на розовия цвят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X