Какви са рисковете от внедряването на изкуствен интелект в земеделието

Използването на изкуствен интелект в агросектора освен ползи, носи и значителни потенциални рискове за стопанствата, земеделците и продоволствената сигурност като цяло. При ова потенциалните рискове често остават недооценени, пише  FutureFarming.

Анализ на риска от внедряването на ИЕ в земеделието е публикуван в списание «Nature Machine Intelligence» с автор Асаф Цахор от Центъра за изследване на екзистенциалния риск на Кеймбридж (CSER). Ученият смята, че внедряването на ИЕ е станало обичайно за земеделието: „Големите компании вече са пионери в следващото поколение  ag-боти и системи за вземане на решения, които заменят хората на полето. Но никой не си задава въпроса – съществуват ли рискове, свързани с бързото внедряване на изкуствения интелект“?
Кибератаките са една от основните заплахи. Те могат да доведат до прекъсвания в работата на стопанствата, използващи ИЕ, като компрометират базата данни или повредят оборудването, автономните дронове и роботизираните комбайни. За защита от кибератаки, учените предлагат да се наема „бели хакери“ за откриването на проблеми в системите за безопасност още на етапа на разработването им, за да могат те да са защитени от истинските хакери.Вече има случай в САЩ, когато хакери са блокирали работата на земеделски кооперативи посредством намеса в базите им данни. А какво би станало, ако програмират ИЕ да прави неща, които са във вреда на безопасното производство на храни, питат учените?

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X