Лудост на пазара на зърното

На Комисия по земеделие министърът на земеделието Иван Иванов даде пред народните представители информация за предстоящото изкупуване на зърно от държавата. На въпрос на председателя на Комисията Пламен Абровски дали, ако войната свърши утре, процедурата ще бъде продължена, отговорът на министър Иванов беше – да. Причината е, че на среща с министъра на земеделието на Украйна е съобщено, че страната няма да може да засее и да прибере следващите реколти. По тази причина министър Иванов прогнозира „Безумен скок на цената на пшеницата от реколта 2022“ и попита „Какво ще правим, ако цената на хляба стане 5-6лв.?“

Министър Иванов информира депутатите, че след отказ на „Сортови семена Елит“ да участва в закупуването на зърното, е избрано ново дружество – „Врана“, сто процента собственост на МЗм, с основен предмет на дейност животновъдство, което вече е дало съгласието си. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, след излизане на постановление на МС, а самата сделка ще се осъществи през Софийска стокова борса на база на  Закона за обществени поръчки.

Междуведомствени комисии ще координират и подпомагат процеса. Зърното ще се съхранява в складовете на производителите за срок от 90 дни. Таксите за съхраняване щели да бъдат същите, по които работи Държавен резерв, но какви не стана ясно. Всеки договор с всеки конкретен продавач ще е индивидуален с конкретни условия.

Цените, на които ще се изкупува зърното, ще бъдат посочени в офертата и спецификациите по култура, според Закона за обществените поръчки, с минимални и максимални стойности. Цените са държавна тайна засега, но се подразбра, че ще са по-ниски от пазарните.

Изкупуването на зърното ще започне след като капиталът на дружество „Врана“ бъде увеличен. Но законовите процедури ще отнемат поне 15 дни, като само 5 дни са необходими за офериране от продавачите.

На въпрос дали необходимите средства за увеличаването на капитала на „Врана“ са налични, министър Иванов отговори, че това е в компетенциите на Министерство на финансите, но той не се съмнява в тях. От публикация в „Медиапул“ обаче, стана ясно, че не са.


Ще има намаление при видовете на изкупуваните зърна, тъй като животновъдите са се отказали да участват в схемата за директно предоставяне на фуражи и ще им бъдат предоставени средства, с които да си закупят такива. Ще бъдат изкупени с предимство маслодайни култури. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов по време на Комисията по земеделие. Но още на следващия ден, след среща с представители на свиневъдите и птицевъдите, от МЗм дойде съобщение, че „Аграрният министър информира, че ще бъде запазено намерението да се купи фуражно зърно, каквито бяха първоначалните намерения, с което да се подпомогнат тези подсектори. Представителите на бранша подкрепиха идеята и коментираха, че за тях тази мярка ще подпомогне работата на фермерите“. Какво ще решат утре, един Господ знае. Как това зърно ще стигне до животновъдите и кога, сигурно и Господ не знае.

Междувременно износът на зърно не е забранен, но е силно затруднен. Стигна се до блокади на зърнобази, съобщения, че в страната има недекларирани количества зърно, които по-късно с половин уста бяха опровергани. Останаха нервите за собствениците.

По време на Комисия по земеделие министър Иванов намекна, че е имал обещания от организации, „претендиращи, че представляват сектор зърнопроизводство“, че ще продават зърно на по-ниски цени, които после не били изпълнение. Министър Иванов, с едва ли не учудване сподели, че нищо не може да спре износа. „Въпрос на субективна преценка от страна на зърнопроизводителите“, каза той. Но все пак призна, че страната ни е получила остри критики от ЕК за възпрепятстването на свободната търговия и дори заплахи за санкции. Въпреки това министър Иванов каза, че ако има колективна воля на МС, може да се спре износа на зърно, но страните членки не възнамеряват да го правят, а прибягват до попълване на държавните си резерви.

Насред целия този хаос, нервите на зърнопроизводителите вече са опънати до краен предел.

“ Министерството на земеделието и неговите представители имат невероятната дарба да игнорират отрасли, коментира във Фейсбук Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Един от заместниците си позволи да квалифицира нуждите и да омаловажава един цял сектор – плодове и зеленчуци. Сектор, зад който стоят човешки съдби. Секторът напусна обиден Комисията по земеделие.

Вчера слушах друг представител, би трябвало да е наш, т.е. да представляват нуждите и да пазят сектора. За един месец повода за интервенцията- изкупуване на пшеница са промени за трети път. Първият беше заради радиоактивност, нелепо, предвид, това че и тази на склад ще е заразена.

Втората причина беше тежкото положение на сектор Животновъдство. Всъщност за сектора не се промени нищо, само чуха говорене. Фуражът нито е по-евтин, нито държавата ще го осигури. Защото ако искаше, в Държавен резерв, има около 300 хиляди тона, не съм чула някой да е получил от него.

Въпрос: ако искате да им помогнете, защо не освободите част от резерва?! Един месец говорене. Вчера има нов мотив. И той е, че пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа и насъщният също, т.е. държавата ще спекулира.

Изведнъж сектор зърнопроизводство стана виновен, за ниските пенсии и неплатежоспособността на пенсионерите, нашите родители, да бъдат нормално живеещи хора. Дойде призив да проявим отговорност. Същите ние, които отговорно произвеждаме, отговорно плащаме данъци и отговорно изплащаме ренти?! Същото селско стопанство, което  от стотици години се грижи за продоволствената и покупателна сигурност на хората.


Имаше едно емблематично изречение:”..на срещата имаше представители, които имат претенции да представляват сектора…” На тази среща имаше три национално представени организации от сектор зърнопроизводство: НАЗ, АЗПБ и Съюза на Кооперациите. Ако някой се беше поинтересувал, щеше да знае, че това не са претенции, това са реалности. Те представляват сектора. В Добруджа тези три организации, представляват над 2.5 млн декара обработваема земя!

Въпрос: защо никой от МС не чу нуждите на сектора, който е отговорен и визионер?! Защо никой не помисли за осигуреността на семена,тор и гориво?! Защото 2022/2023 стопанска година ще бъде изключително скъпа по отношение на тези основни пера, за производството на насъщния.


Защо никой не каза, как с непазарен механизъм- ниска цена за пшеница, предложена от държавата, ще се финансира насъщният след  новата реколта?!

Държавата има много по-лесно изпълними механизми-акциз, данъци. Всички сектори го говорят, само държавата мълчи?!

Призовавам държавата да прояви отговорност и да отиде и да слуша, много внимателно да слуша от какво има нужда българското селско стопанство!


Да прояви чуство на ДОБЪР СТОПАНИН и да престане да всява отрицателни чуства в гражданите спрямо секторите! Да престане да говори неизпълними неща, предвид членството ни ЕС! Да мобилизира потенциала, който има, колкото и минимален да е, и да се погрижи за спокойна работа на целия сектор ако иска да имаме продоволствена сигурност!”

И наистина – трудно разбираемо е цялото това говорене. Ако предвиждаш липса на зърно – купуваш зърно на борсата тихомълком и попълваш Държавния резерв. Търговията не е спирала. Не излизаш по площадите да го тръбиш. Сигурно държавата не е по-неплатежоспособна от останалите участници на пазара, които купуват. Не е дала на никого пари да й произведе зърно, за да има претенции. За какво са всички тези приказки, намеци и разбъркване на пазара, заради които се налага дори ЕК да ни критикува? Много шум за нищо. Накрая зърно няма да се купи, пазарът ще е тотално сбъркан, и кой ще проследи какво се случва с парите във „Врана“?

Много е вредно, когато държавата говори едно, а прави друго. Не може държавата да обвинява собствените си граждани с неясни намеци, и да ги противопоставя един на друг. В тази държава не живеят престъпници! Когато държавата започне да се отнася към хората почтено, те ще й отговорят със същото.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X