loader image

Кораби с руски торове стигат до Бразилия въпреки санкциите

Въпреки опасенията, че санкциите срещу Русия ще доведат до недостиг на земеделски торове в Бразилия, предварителните данни за доставка показват, че поръчките се изпълняват стриктно и руски кораби спокойно пътуват до Бразилия, предава Ройтерс. Най-малко 24 кораба, превозващи почти 678 000 тона руски торове, се очаква да стигнат до Бразилия през следващите седмици. Данните са официални и са от Agrinvest Commodities.
Въпреки санкциите срещу Русия след войната в Украйна, данните показват, че 11 от 24-те кораба са напуснали руски пристанища, включително тези в Санкт Петербург и Мурманск, след 24 февруари, когато започна войната. Повечето носят калиев хлорид – тор, използван основно върху земеделски култури като царевица, соя и жито.
Без торове в Бразилия няма да има реколта, допълва Ройтерс.
Кораб с товар от 35 000 тона калиев хлорид напуска Русия на 4 април, и тръгва по пътя си към пристанището Витория в югоизточната част на Бразилия, показват данните. Търговец на торове казва, че сделките все още са възможни, тъй като чуждестранни звена на руски фирми продължават да изпълняват поръчки, докато банките, незасегнати от западните санкции, обработват плащанията.
В Бразилия общият внос на торове и суровини, използвани за производството на земеделски торове, се е увеличил с 24,57% до 9,795 милиона тона през първото тримесечие, според данни на индустриалната група Siacesp. Само вносът на калиев хлорид е скочил с 41,75% до 3,080 милиона тона.
Тези обеми показват, че Бразилия продължава да купува, дори когато цените се покачват и войната заплашва да наруши продажбите на компании в Русия и Беларус. Закъсненията или липсата на тор ще застрашат летния сезон на зърнени култури в Бразилия, който ще започне през последното тримесечие на 2022 г.
Трите най-добри доставчици на калиев хлорид за Бразилия през първото тримесечие са канадска, руска и беларуска фирми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X