5 прости метода при отглеждане на млечни крави подобряват рентабилността

Оцеляването в предизвикателния и конкурентен пазар на млечни продукти подтиква фермерите да търсят начини за увеличаване на производството, включително с прости и достъпни начини. А те съществуват.

„Това често са дребни неща, които просто се пренебрегват, разказва Дарил Клайншмит, специалист по хранене на млечни крави в американската компания Zinpro Corporation, лидер в производството на органични микроелементи за животни, птици, аквакултура. – Но някои управленски практики могат да окажат значително влияние върху печалбите. Най-важното е, че тези методи не изискват значителна инвестиция на време или пари. Може просто да се съсредоточим върху детайлите, за да гарантираме, че всичко е направено правилно и в полза на животните.“

1. Хранилката трябва да е пълна и поставена удобно

За да осигурите висок добив и качество на млякото, едно от най-важните правила е винаги да държите храната пред погледа на кравите.

„Достъпността на храната стимулира приема на сухо вещество и производството на мляко. Следователно зареждането на хранилката е ключова задача и трябва да се извършва по няколко пъти на ден“, обяснява Клайншмит.

Данните показват също подобрен растеж на копитата при младите телета, когато при хранене с лекота поемат порциона. „Ако младите телета са принудени продължително време да се протягат и приповдигат, те получават допълнителен натиск върху предните копита, което може да доведе до тяхното медиално въртене и проблеми с правилното им израстването. Когато животното порасне, то може да окуцее“, отбелязва експертът. А една немска пословица гласи: “Копитата носят млякото”.

2. Чисти поилки

Водата е второто жизненоважно вещество след кислорода.

„Животните се нуждаят от изобилие на хубава, чиста вода за нормално храносмилане и метаболизъм, правилно преминаване на храната през чревния тракт, пълноценно усвояване на хранителните вещества, нормален обем на кръвта и състоянието на тъканите“, казва Клайншмит.

Когато водата не е свежа и замърсена, консумацията на храна при добитъка намалява, което се отразява негативно на растежа, производството на мляко и възпроизводството. Ето защо е важно водата да е качествена и да се сменя редовно.

Почиствайте поилките веднъж седмично, като изпразвате цялата вода от резервоара и не забравяйте да премахнете мръсотията, остатъците или водораслите. След това изплакнете с 10% разтвор на белина и два пъти с обикновена вода.

Дръжте поилките закрити. Това ще намали излагането на вода на светлина, ще забави растежа на водораслите, а също така ще намали количеството мръсотия и попадането на отломки.

3. Дайте на телетата коластра при раждането

Скоро след раждането на телетата е много важно да се гарантира, че те получават висококачествена, чиста коластра. „Колкото повече телетата се хранят с коластра и колкото повече имуноглобулини получават, толкова по-добро е предаването на имунитета към телето. Новородените през първите 24 часа телета трябва да бъдат хранени с поне 10% от теглото си висококачествена коластра“, съветва експертът.

Храненето на телета с по-добра коластра също може да помогне за подобряване на жизнеността им. „Не всяка коластра е еднаква. Висококачествената означава, че няма бактериално замърсяване и съдържа най-малко 50 г/л имуноглобулини“, обяснява Кляйншмит.

4. Не хранете животните с развален силаж

Лошо поддържаните бункери на силоза могат да повлияят на качеството и консистенцията на фуража. Важно е ежедневно правилно да се обработва повърхността на силоза, за да се намали до минимум площта, изложена под въздействието на въздуха. „Тъй като силажът е изложен на въздух, ненужните дрожди могат да се увеличат и да причинят разваляне. С течение на времето това влошаване може да доведе до значителни загуби на сухо вещество, предупреждава специалистът и допълва: – Храненето с развален силаж води до производствени загуби за стадото, а в екстремни случаи дори до трайни последици за здравето на добитъка.“

5. Правете вани на копитата

В Съединените щати всеки случай на  дигитален (пръстов) дерматит или на судерматит (гниене на копита) струва приблизително от 133 до 120 долара на случай. Ваните за крака са лесен начин за бързо и ефективно дезинфекциране на голям брой говеда и намаляване броя на пораженията. Системата вана за крака, която е неправилно изградена или експлоатирана, може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Максималната ефективност на програмата зависи от три ключови фактора:

• Правилна дължина и ширина на ваната за крака. По принцип ваните за крака трябва да са с дължина между 3 и 3,5 метра, така че всяко копито да получи поне две потапяния в разтвора. „Ако използвате вана, която е твърде къса, купете още една – преносима, и използвайте двете заедно за да осигурите поне две потапяния“, казва Клайншмит.

• Коректно обслужване. Замърсен, с неправилен състав и концентрация разтвор може да стане неефективен. Общоприетият стандарт е да се сменя след използването му от 100–300 крави. Подмяната на разтвора варира в зависимост от чистотата на животните, вида на използвания дезинфектант или химическата му концентрация, размера на ваната за крака и метеорологичните условия.

• Последователност. Използвайте услугите на опитни специалисти, които основно са запознати с процедурите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X