През май Русия е изнесла 1,26 милиона тона пшеница, което е почти два пъти повече от преди година

През май Русия е изнесла 1,26 милиона тона пшеница, което е почти два пъти повече от преди година, когато доставките през последния месец на пролетта възлизат на 675 хиляди тона, пише Интерфакс, позовавайки се на директора на аналитичния отдел на Руският съюз по зърното (RGU) Елена Тюрина. Като цяло, според нея, доставките на зърно за външни пазари през последния месец са на ниво от 1,8 млн. тона, от началото на селскостопанската година до 5 юни - 41,7 млн. тона, от които около 35 млн. тона пшеница, 3,42 милиона тона ечемик и 3,2 милиона тона царевица. В сравнение със същия период на миналия сезон доставките на зърно са намалели с 14%. През седмицата от 30 май до 5 юни износът на пшеница намаля с 18,4% до 268 хил. т. През този период зърното е изнесено само в три държави: Египет (130 хил. т), Турция (74 хил. т) и Гърция.

Тюрина уточни пред Agroinvestor, че износът на пшеница през май е бил на ниво от 1,28 млн. т, докато остатъкът на квотата до края на сезона е около 900 хил. т. Въз основа на това според нея е реалистично да се избере квота за тази земеделска година. „През май изпращахме средно 320 000 тона на седмица, напълно възможно е да изнасяме 225 000 тона на седмица през юни, на базата на остатъци в рамките на квотата“, добавя Тюрина. Тя обръща внимание и на факта, че през юни 2021 г. имаше рязко увеличение на износа на пшеница спрямо май.

„Сега има увеличение на търсенето на нови култури. Котировките за юли-август на световния пазар нарастват. В същото време традиционните вносители на руско зърно не го отказват, казва Тюрина. „През май основните купувачи бяха Египет, Турция, Иран, Судан, Нигерия и мисля, че те ще продължат да купуват нашето зърно, тъй като тези страни не са наложили санкции.

Освен това, според нея, през април Египет е търсил други доставчици, а покупките на руска пшеница тогава са паднали до минимум - 30-38 хил. тона на седмица, а през май - началото на юни те са нараснали до 130 хил. тона. В същото време доставките на царевица за други страни също се засилиха през юни, което Тюрина се свързва с трудностите при износа на земеделски култури от Украйна.

Според Съюза на износителите на зърно този сезон Русия може да не достави 2-3 милиона тона зърно на световния пазар. „При невероятно търсене на руско зърно, нашите износители избраха малко повече от 70% от квотите за износ от общата сума, включително около 60% за пшеница. Такова високо неизпълнение на квотите се дължи преди всичко на скрити санкции “, каза в интервю за „Российская газета“ Едуард Зернин, ръководител на профсъюза.

Освен това, продължава Тюрина, през май Саудитска Арабия се върна към изкупуването на руска пшеница.  Тунис също отново започна да проявява интерес към руските продукти. „Мисля, че тези страни ще продължат да купуват нашето зърно през новия сезон в обемите, необходими за задоволяване на вътрешните им нужди. А за Турция, например, нашето зърно е просто необходимо за производството на брашно, което след това изнася, - отбелязва Тюрина. „Според мен покупките от традиционни вносители ще бъдат доста активни и ако решим и логистичните въпроси за доставка на зърно с кораби с голям капацитет до страните от Централна и Южна Африка, тогава износът може да нарасне.

Агроекспортният център, подчинен на Министерството на земеделието, съобщава, че Русия е готова да снабди Африка със зърно. Тази тема беше обсъдена по време на бизнес мисията на руските износители на селскостопанска продукция с представители на африканските страни. „От следващия зърнен сезон е възможно да се организират директни доставки на руско зърно до африканските страни, заобикаляйки участието на международни търговци, което ще опрости и намали цената на износа“, каза Андрей Фадеев, ръководител на отдела за бъдещи пазари на United Grain Company (цитиран от Интерфакс Азербайджан). Сега Африка представлява 20% от световния внос на зърно и този дял ще расте. Русия традиционно е предпочитан доставчик на пшеница за Африка, която отговаря на всички изисквания за качество на преработвателите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X