На тематичната работна група за земеделие…нищо ново под Слънцето…хаос и бъркотия

Диана Ванчева

Едно и също чуват както  журналистите на пресконференция на земеделското министерство, така и браншовете от земеделието, които днес бяха поканени на Тематична работна група /ТРГ/, за да бъдат запознати със Стратегическия план за ОСП за периода 2023-2027 г. и забележките на ЕК.

Днес на ТРГ браншовете от земеделието нищо не са научили, казват те. Всъщност казано им е това, с което преди дни и журналистите бяха „облъчени“  – че сега екипите на МЗм имат срещи с Комисията, и когато те приключат, ще запознаят браншовете с тях…

Една от основните забележки на ЕК е за цифровизацията.

Но от МЗм не дават вид, че ще си вземат бележка от тази забележка и ще преработят плана в тази му част. Те просто щели да опишат хубаво това намерение в Плана за възстановяване и устойчивост! За да нямало дублиране.

Само че Планът за възстановяване и устойчивост е с период от 2 г., а Стратегическият план ще действа до 2007-а г. Така че смятайте, че никой няма да дойде да подава проекти за цифровизация на земеделското производство по Стратегическия план, казаха експерти, присъствали на ТРГ, щом ще е набелязан само някакъв 2-годишен ангажимент по ПВУ.

Ааа, и още нещо…

За каква цифровизация да говорим, когато аграрното министерство не е вкарало в Стратегическия план дори широколентов интернет за селските райони, а без тях каква цифровизация и дигитализация. Смях! Ако не беше тъжно!!! Това е и една от основните забележки на ЕК.

От Министерството на земеделието само за някакво „демаркация“  ни говорят…и я повтарят като папагали,  казаха участници в днешната ТРГ.

И на въпросите на биопроизводителите не е даден ясен и точен отговор…Уж, секторът е приоритет, пък от МЗм не могат да обяснят как са изчислени ставките им, че са по-ниски от много, много други. Отговор на Българска асоциация Биопродукти не е даден.

Просто…ама много просто и безпомощно е поведението на МЗм към браншовете, казаха някои от браншовите организации, участвали на днешната ТРГ.

И най-важното, което зам.-министър Момчил Неков още не може да схване – земеделците сега на 1 октомври ще трябва да са готови с намеренията си и да си нанесат площите в системата, а не на 1 януари догодина, за когато Неков им казва, че трябва да са се приготвили.

Този зам.-министър така и не го разбра това нещо, казват фермери и експерти, били днес на ТРГ.

Та, такова е положението засега по Стратегическия план – доста безнадеждно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X