loader image

Проблемите на аграрния сектор ще бъдат обсъдени по време на Национален земеделски форум

Национален земеделски форум ще се проведе в понеделник (11 юли) в Старозагорски минерални бани. Събитието има за цел да събере браншовите организации от земеделския сектор на дискусия по най-наболелите проблеми на българските фермери. Идеята за него се е зародила спонтанно в Брюксел по време на срещата на еврокомисаря по земеделие с представители на българската земеделска общност. Януш Войчеховски е уточнил пред нашите земеделски стопани, че ще очаква да получи директно тяхното обобщено становище.

Акцент в разговорите в понеделник ще бъде Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и публикуваните от Европейската комисия бележки по проекта на документ. Планът ще има ключово значение за развитието на българското селско стопанство през следващите години. Общественото обсъждане на Стратегическия план не беше проведено в първоначално предвидения вариант. Голяма част от земеделската общност се чувства недостатъчно информирана за българското предложение, а мнението и не беше чуто при подготовката му.

„Изключително важно е заинтересованите земеделци да се включат в активната работа по доработването на документа. Национален земеделски форум е гражданска инициатива и няма никакви политически цели“, казва Стоян Чуканов, организатор на събитието. Той е представител на България за сектор Земеделие в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Чуканов е действащ фермер, който отглежда месодайни говеда в Странджа Сакар и председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. 

Във форума няма да бъдат поканени представители на държавната администрация, за да има браншът възможност да формира свободно позиция, която ще бъде представена директно в Брюксел на еврокомисар Войчеховски.

В тази променлива икономическа и политическа ситуация, моментът ще се използва да се обобщят и други проблеми, които касаят целия селскостопански сектор като безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна и Молдова и Законът за браншовите организации .

Форумът ще се проведе при закрити врати, а за представителите на медиите ще бъде организирана пресконференция, която ще започне от 16.30 часа в хотел Калиста, Старозагорски минерални бани.

За повече информация:

Стоян Чуканов

тел. 0888 222 550

e-mail: [email protected]

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X