loader image

На 1 септември тръгва приемът за помощите заради войната в Украйна

Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се провежда в момента. Важно е да се знае, че помощта е сметната върху заявленията за 2022-а година, като целта е да могат всички да кандидатстват, стана ясно от думите на зам.-министър Крум Неделков, който също участва в съвета. В петък ще има заседание на УС на ДФЗ и тогава ще станат ясни ставките, които са обект на сериозно обсъждане от страна на участниците. Макар все още да няма окончателно становище, надделява мнението да няма таван за броя на подпомогнатите животни, а да се плати за всички.

По време на съвета животновъдите са поискали от МЗм и ДФЗ да се направи график за директните плащания, тъй като имало вече държави-членки, които са готови да плащат от октомври субсидии, за да подпогнат фермерите си.

Въпреки проблемите със срива на ВетИс, ДФ „Земеделие“ има пълна готовност да прилага схемите, заради войната, съобщи зам.-директорът на Фонда Георги Динев.
По време на КС животновъди са предложили извънредната мярка в размер на 60 млн. лева да е с 2 крайни срока, както бе постъпено през март. В първия срок от 10 дни, който подаде- да му се плати, а за останалите плащането да бъде направено по-късно, като те искат да има плащане до 20 септември. Според министъра обаче така сметките не излизат и през службите трябва да минат над 40 хил фермери.

Очаква се до две седмици да има изготвен драфт относно 5% от ПРСР за извънредна мярка 22 заради Украйна.

1 COMMENT

  1. бърза и надеждна оферта за лични и земеделски заеми
    Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми.
    Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро.
    Средствата се изплащат за период от 1 до максимум 30 години.
    лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X