Вносът от на агропродукти от Украйна в ЕС през септември е за 1,4 млрд. евро, увеличение от 78%

Износът и вносът на селскостопански храни от ЕС нарастват през септември 2022 г. Износът от ЕС се увеличава от началото на годината и достигна 20,9 милиарда евро през този месец. Стойността на вноса в ЕС беше 15,6 милиарда евро, което доведе до положителен търговски баланс за ЕС от 5,8 милиарда евро. Това е и най-високата стойност през 2022 г. Това са основните констатации в последния месечен доклад за търговията с селскостопански храни, публикуван днес от Европейската комисия.

Последният месечен доклад за търговията с хранително-вкусовата промишленост също така включва специален акцент върху търговските потоци между ЕС и Съединените щати.

Износ
В стойностно изражение износът на селскостопански храни от ЕС се е увеличил с 3,1% в сравнение с август 2022 г. Увеличението на износа се дължи до голяма степен на по-високите обеми на зърнени заготовки, вино и смесени хранителни заготовки, които се изнасят предимно за Обединеното кралство. Като цяло най-значителни промени се наблюдават при износа за Китай (+18%), Обединеното кралство (+7%) и Съединените щати (+5%). През септември 2022 г. износът от ЕС на протеинови култури и плодове (ябълки, круши, праскови) за региона на Близкия изток/Северна Африка (MENA) и за Африка на юг от Сахара се увеличи значително, докато износът на пшеница намаля.

Внос
През септември 2022 г. ЕС продължи да внася най-вече от Бразилия (1,9 милиарда евро), Украйна (1,4 милиарда евро) и Обединеното кралство (1,3 милиарда евро). От януари 2022 г. вносът от Бразилия се е увеличил с 47% в сравнение със същия период на 2021 г. Вносът от Украйна се е увеличил със 76%, докато този от Обединеното кралство се е увеличил с 33%. ЕС внася соеви зърна, кафе, соево брашно и царевица от Бразилия. Водещите продукти, внасяни от Украйна, са царевица, слънчогледово олио, слънчогледово семе и рапица.

През периода януари-септември 2022 г. вносът на маслодайни семена и протеинови култури в ЕС остава с най-висока стойност (+42% спрямо 2021 г.), следван от плодове и ядки (+8% спрямо 2021 г.) и кафе, чай, кока и подправки (+ 33% в сравнение с 2021 г.).

Търговия на селскостопански храни от ЕС със Съединените щати
САЩ са един от най-големите търговски партньори на ЕС за селско стопанство и хранителни продукти. За по-нататъшно сътрудничество по селскостопански въпроси, по-специално по отношение на устойчивостта, Европейската комисия и Министерството на земеделието на САЩ стартираха през ноември 2021 г. Платформа за сътрудничество в областта на селското стопанство. През 2022 г. бяха проведени съвместни семинари относно производителността, здравето на почвата, продоволствената сигурност и емисиите на парникови газове, като кулминацията им беше широкообхватна дискусия между заинтересованите страни от ЕС и САЩ през декември.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X