За първи път в историята на Украйна беше приватизирано морско пристанище

Фондът за държавно имущество на Украйна проведе успешно приватизационен онлайн търг в държавната система Prozorro. Продажбата на морското пристанище е първата от независимостта на Украйна.

Цената на „Усть-Дунайска“ се е увеличила повече от 3 пъти от 60 милиона гривни от началната цена до 201 милиона при печелившата цена. Осем участници се състезаваха за правото да приватизират пристанището. Интересно е, че последните оферти на компаниите имаха стъпка на растеж от 100 гривни.

От 1 април пристанището възобновява дейността си, като оттогава е прехвърлило 153 000 тона зърно и 58 300 тона вносни потребителски стоки за износ, с прогнозен капацитет от 4,1 милиона тона. Всъщност днес пристанището работи само с 5% от капацитета си.

„Знаково събитие, което показва, че държавата е готова. Конкуренцията е повече от два пъти по-висока от средната на приватизационните търгове, а многократното увеличение на цената е потвърждение за желанието на бизнеса да се бори за такива активи“, коментира Алексий Соболев, директор на Прозоро.Продажи.

След приватизацията новият собственик на „Усть-Дунайска“ ще може да насочи частни инвестиции за активизиране на дейността на това работещо пристанище.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X