Късно зимно пръскане

През периода на зимен сън дръвчетата нямат листа, в които вредителите да се крият. Тогава усилията ни да се преборим с тях дават по-добри резултати.

Кои са неприятелите?

В края на зимата постепенно напускат зимните си убежища и започват развитието си зимуващите стадии на насекомите. Най-важни от тях са калифорнийската и сливовата щитоносни въшки, кръгломиниращия молец, бълхите, листните въшки, червения овощен акар и др.

Кои са болестите?

Болестите, срещу които е насочено късното зимно пръскане най-важни са огненият пригор по семковите видове, къдравостта по прасковата, сачмянката по костилковите, кафявото гниене, бактериалното изсъхване и др.

Кога е времето за късно зимно пръскане?

Времето, за късно зимно пръскане е лесно за определяне – докато дръвчетата са още в покой. Този период настъпва от средата на февруари до към средата на март, непосредствено преди набъбване на пъпките.

Кои са средствата за късно зимно пръскане?

Сред най-разпространените средства за зимно пръскане срещу болестите са медните фунгициди. Срещу неприятелите се използват парафинови масла, които действат убийствено на насекомите чрез асфикция (задушаване).

За късно зимно пръскане срещу болестите най-ефикасни са:

  • Бордолезовият разтвор се използва в концентрация 1,5%. Приготвя се от син камък (меден сулфат) и гасена вар. За 10 литра 1,5 %-ов бордолезов разтвор са необходими 150 г син камък и 220 г гасена вар;
  • Шампион ВП се използва в концентрация 0,3% или 30 г за 10 литра вода;
  • Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15 или 15 г за 10 литра вода.

Срещу зимуващите стадии на неприятелите – насекоми и акари към разтвора се прибавят парафинови масла – акарзин, РЗ масло и друг вид, които ви предложат от селскостопанските аптеки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X