Как да отглеждаме зайци в домашни условия

Ако търсите сигурен източник на месо, зайците са добра опция. Въпреки че тези животни могат да ви изглеждат малки, те се размножават толкова бързо, че можете да създадете истински конвейер за месо. Ето кратко обобщение на основните неща, които трябва да знаете, посочени от специалист по зайцевъдство.

Отглеждането на зайци за месо е идеално решение за градински парцели от всякакъв размер. Разгледайте месните породи и изберете тази, която ви харесва най-много. Сега на мода са породите Новозеландски заек и Чинчила.

Трябва да знаете, че когато отглеждате зайци за месо, колкото по-възрастен е заекът, толкова по-твърдо е месото. Идеалната възраст за клане е около 8 седмици. Това означава, че ще ви трябва бързо растяща порода (от посочените по-горе), тъй като тези зайци ще бъдат с приличен размер към 8-ата си седмица.

Жилището

Разбира се, ще ви трябва клетка за зайци, защитена отгоре с покритие срещу слънцето, дъжда, снега. Тя представлява дървена кутия, разделена на две. Едната секция е оградена с телена мрежа от всички страни, а другата секция е покрита с дървени стени и само долната част е телена мрежа.

Телената мрежа е важен компонент, който улеснява грижите за животните. Тя трябва да е достатъчно малка, за да могат зайците да стоят, без да пропадат, но с достатъчно широки отвори, за да могат повечето заешки отпадъци да изпадат.

Друга важна част от държането на зайците в клетки е да се гарантира, че те имат широко, закрепено с плашка парче дърво, което могат да гризат и по което могат да се катерят. Това не само поддържа зъбите на животните в ред, но също така им дава възможност да отдъхнат от постоянното им стоене върху телената мрежа.

Има още един, по-сложен начин за отглеждане в така наречената колония, когато моравата се огражда, а зайците сами изкопават дупки за подслон. Но за един начинаещ зайцевъд е по-добре да се придържа към традиционното клетъчно отглеждане.

Клетката се нуждае от постелка, а не от слама! Сламата е преносител на кърлежи. Зайците са много податливи на ушни акари. Следователно отказът от слама ще помогне за предотвратяване на акари.

 Най-добрият начин за профилактика на ушните кърлежи е да се капнат няколко капки масло (зехтин, растително), смесено с масло от чаено дърво, във всяко ухо. Ако животните са се заразили (ушите им са покрити със струпеи), капвайте маслото в заразеното ухо през ден в продължение на 30 дни. След това почистете клетките с разредена смес белина, за да сте сигурни, че всички кърлежи са унищожени.

Постелката

За постелки на възрастните зайци можете да използвате и дървени стърготини. За зайчетата контактът със стърготините е противопоказан, тъй като миризмата може да причини алергични реакции, които могат да доведат и до смъртта на животните.

Най-добрата и безопасна заешка постелка е старата наситнена хартия или сеното. Картонът е за предпочитане, тъй като мастилото върху вестникарската хартия може да порази кожата. Що се отнася до сеното, то зайците могат да похапват от него и да се заравят, за да се стоплят в студа.

Непременно осигурете защита от мухите! Поставете лепящи ленти върху клетките и периодично разтривайте клетките с оцет.

Ежеседмичното почистване на клетките се извършва с разредена смес с белина. Всички останали животински отпадъци трябва да се почистят, старите постелки да се заменят с нови, да се проверят поилките, за да сте убедени, че са чисти и работят правилно.

Преди да поставите отново животните в клетките им, трябва да сте сигурни, че всичко е проветрено, сухо и почистено.  Докато почиствате, можете да преместите зайците в обикновена колиба за кучета.

Развъждане

Препоръчва се самците и самките да бъдат отделени един от друг, освен при чифтосването им. Това е по-безопасно по отношение на хигиената и опростява процеса на проследяване на раждането.

  • Срокът на бременност на зайкините е само 30 дни, което означава, че новото поколение ще се появи след месец. Един женски заек може да ражда от 2 до 8 зайчета всеки път. Обикновено заекът се нуждае от 1-2 бременности, за да разбере как да поддържа бебетата си живи. Не се обезсърчавайте, ако първото котило не оцелее, после нещата ще се получат.

Хранене и поене

При отглеждането на зайци за месо, има много варианти за храна, разработена специално за тях..

Можете да си купите обогатени с протеини гранули, така че животните да могат да натрупат необходимото тегло за кратко време. Има различни търговски марки за сухи храни и сено. Троскотът, така обожаван от зайците, расте на полето, а плевелите и зеленчуците – в градината.

Запомнете, че зайците пият много вода, което означава, че имате нужда от големи поилки (около 2 литра), които се захващат към клетките.Този обем гарантира, че за животните ще има достатъчно вода, а вие трябва да зареждате поилките само няколко пъти седмично, а не няколко пъти на ден.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X