Прикачните пръскачки: особености при избора

Често пъти сумарната цена на препаратите за растителна защита, използвани от земеделците в рамките на един стопански сезон, превишава цената на добра прикачна пръскачка с вместимост 3000 – 3200 л. Много е важно да се съпоставят разходите за средствата за растителна защита и стойността на пръскачката, за да се получи максимален резултат, използвайки скъпи препарати.
Важни опции
 Секционно изключване или изключване на всяка отделна дюза и промяна на разходната норма за работа без припокриване и по работни карти;
Особено важна е функцията за изключване на всяка секция. Но за да работи тази функция без проблеми е необходима добра навигационна система.
 Производителна помпа с капацитет от 200 – 250 л/мин за стабилна работа при всякакви работни норми.
 Система за активен контрол на височината на щангата за ефективно опръскване.
На какво да обърнете внимание
 Система за окачване на щангите – желателно е наличието на пружини/амортисьори или дори хидравлични цилиндри за компенсиране на хоризонталните и вертикалните отклонения.
 Работна ширина на щангите: за пресечен релеф са подходящи щанги с работна ширина 18 м, за равни площи е най-ефективен вариант он 30 м. Ако има система за независим контрол на височината на работа на крилете, работата в пресечени местности е възможна и при работна ширина от 30 м.
 Управляема ос – при работа по технологична колея, както и при окопни култури, тя позволява да се избегнат повреди по културите и припокривания при пръскането.
 Възможност за работа с UAN – тъй като той е агресивен и може да причини повреди на някои елементи на пръскачката, като например мембраната на мембранно-буталната помпа, това трябва задължително да се уточни с производителя при покупката на машината.
 Много важни опции на съвременната пръскачка е зависимостта на разхода на работния разтвор от скоростта, възможността за изключване на секциите при прикривания и обръщане, автоматичното регулиране на височината на щангите, регулирането на ширината на колеята, необходима за окопните култури и т.н.
Резюме
Нескъпата пръскачка в базова окомплектовка може да не ви даде възможност да получите максимален ефект от използването на средствата за растителна защита. Малката икономия при покупката може да доведе до големи загуби в реколтата поради неефективното прилагане на препаратите за растителна защита.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X