Управление на pH на търбуха за здрави крави и повишена рентабилност

Има много фактори на хранене и управление, като поведение на социално доминиране и модели на хранене, които могат да повлияят на pH на търбуха, както положително, така и отрицателно.
Подходящото рН на търбуха е от решаващо значение за здравите и продуктивни млечни крави. Трябва да се постигне внимателен баланс в диетите, така че да може да се постигне високо производство на мляко, без да се повишават нивата на енергия и нишесте твърде високо, като същевременно се поддържат адекватни нива на фибри, за да се поддържа търбухът да функционира добре. Фибрите са стимул за дъвчене, което също така стимулира производството на слюнка. Слюнката действа като буфер за pH на търбуха, тъй като съдържа високи нива на натрий, калий, бикарбонати и фосфор. Повечето млечни дажби включват добавяне на буфери, за да се гарантира, че pH се поддържа.
Дажбите с по-високо съдържание на нишесте увеличават производството на киселина, понякога причинявайки ацидоза, която се характеризира с ниско pH на търбуха. Ацидозата на рубеца е метаболитно разстройство номер едно, диагностицирано от Ветеринарния колеж на Университета на Уисконсин, като суб-острата ацидоза (SARA) е най-честата форма, наблюдавана днес. РН на румена под 6,2 инхибира скоростта на храносмилането, благоприятства растежа на бактериите, произвеждащи млечна киселина и инхибира растежа на целулолитичните, хемицелулолитичните и пектинолитичните бактерии. Тези „добри“ бактерии играят основна роля в храносмилането и изискват pH на румена да се поддържа на 6,7 плюс или минус 0,5, за да процъфтяват. Консервативна оценка на разходите за млечното стадо в САЩ е 1,12 долара на крава на ден и засяга 40% от стадото. Загубените приходи се дължат на повишена куцота, увеличен процент на умъртвяване, по-високи разходи за ветеринарен лекар и намалено производство на мляко и компоненти.
Има много фактори за хранене и управление, които могат да повлияят на pH на търбуха, както положително, така и отрицателно.
Да започнем с дажбата
Формулирайте дажби за етапа на лактация и размера на животното. Пресните крави са по-податливи на SARA, тъй като техният енергиен разход надвишава консумираната енергия. Понякога дажбите могат да разширят границите на фибрите (твърде малко) и нишестето (твърде високо), тъй като специалистите по хранене се стремят да осигурят на тези крави достатъчно калории, за да отговорят на енергийните им нужди. Отделни дажби за пресни крави и крави в ранна лактация могат да бъдат формулирани със съставки с по-ниско съдържание на нишесте, като соеви люспи и фураж с царевичен глутен.
Осигурете достатъчно физически ефективни фибри в дажбите. Инструменти като Penn State Particle Separator могат да помогнат да се определи дали в дажбата има достатъчно ефективни фибри. Вземането на множество проби по протежение на резервоара за хранене на лактационна група и разклащането на пробите може да определи дали общата смесена дажба (TMR) е правилно смесена, с нисък коефициент на вариация между пробите. По-честа употреба е да се оцени дали дадена дажба има адекватни нива на фибри. Най-малко 2% до 8% от частиците трябва да останат на горния екран, като тези частици не са по-големи от приблизително 2 1/2 инча широки, за да се избегне сортирането. Повече от 50% на долния екран може да означава неподходящ размер на частиците, което води до висока скорост на преминаване. Долното сито може също да съдържа голям процент концентрат или бързо ферментиращи въглехидрати, което вероятно допринася за или причинява SARA.
Редовно вземайте проби от фуража. Вземайте често проби от отделни фуражи, за да наблюдавате отблизо сухото вещество, фибрите и енергийните вариации.
Дори малки промени може да са достатъчни, за да причинят храносмилателни разстройства, ако не бъдат разгледани.
Добавките могат да бъдат полезни за поддържане на търбуха здрав. Буфери като натриев сескикарбонат и натриев бикарбонат се добавят към дажбата, за да се поддържа рН на търбуха. Както споменахме по-горе, кравите също произвеждат бикарбонат в слюнката си. Добавянето на допълнителен буфер също може да увеличи диетичната катион-анионна разлика (DCAD). По-високият DCAD оптимизира производството на мляко и млечни компоненти, както и ефективността.
Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X