CNN: Пренасищане с евтино украинско зърно предизвика бунт сред европейските фермери

Фермерите в Централна и Източна Европа протестираха тази седмица срещу въздействието на евтиния украински внос на зърно, който подкопа цените на вътрешния пазар и засегна продажбите на местните производители, пише CNN.

Протестиращите блокираха движението и граничните контролно-пропускателни пунктове с трактори по границата между Румъния и България, в опит да попречат на украински камиони да влязат в страната им.

Местните производители твърдят, че не могат да се конкурират с цената на украинското зърно и са поискали компенсация от Европейската комисия.

Украйна, често наричана „житницата на Европа“ поради огромните количества зърно, което произвежда, имаше черноморски пристанища, блокирани от Русия след инвазията през февруари 2022 г.

Опасявайки се, че ситуацията „заплашва световната продоволствена сигурност“, Европейската комисия създаде това, което нарече „коридори на солидарност“ през май, за да улесни износа.

Комисията също така временно премахна всички мита и квоти върху износа на Украйна, което позволи пренасищането с евтино украинско зърно да се влее в Европа.

Това е причинило „огромни изкривявания на пазара“ в съседните страни, според европейската асоциация на фермерите Copa-Cogeca.

Гневът нарасна, след като Европейската комисия обяви проекторешение за удължаване на безмитния и безквотен внос на украинско зърно до юни 2024 г., което накара полския министър на земеделието Хенрик Ковалчизк да подаде оставка от поста си в сряда.

В изявлението за оставката Ковалчик  заяви, че полското правителство – заедно с тези на Словакия, Румъния, Унгария и България – е подало искане до Европейската комисия за „активиране на клаузата за защита в областта на безмитния и безквотен внос на зърно от Украйна“.

„България е солидарна с Украйна, но на селскостопанския пазар се създава местно пренасищане, защото вместо коридори за износ страните ни се превръщат в складове“, заяви българският земеделски министър Явор Гечев.

От Националната асоциация на българските зърнопроизводители заявиха, че „складовете на българските фермери са пълни със застояла продукция. Няма пазар за българско зърно“.

По техни данни 40% от миналогодишната зърнена и слънчогледова реколта остава непродадена.

Румънските фермери също усещат напрежението. На протестите в Букурещ в петък Лиляна Пирон, изпълнителен директор на Лигата на румънските асоциации на земеделските производители, заяви, че фермерите са „достигнали точка, в която чувстват, че вече не могат да поемат разходите“ за „нелоялна конкуренция“ от Украйна.

„Ние сме на по-малко от три месеца от новата реколта и опасността е реална, че стоките, които ще произведем през този сезон, няма да могат да бъдат продадени на цени над производствените разходи“, каза Пирон, според RadioFree Europe.

„Ще станем свидетели на верига от фалити на румънски фермери“, добави тя.

В отговор на нарастващите вълнения миналия месец Европейската комисия предложи мерки за подкрепа на стойност 56,3 милиона евро (около 61,3 милиона долара) за български, полски и румънски фермери, „за да компенсира засегнатите фермери за икономическите загуби поради увеличения внос“.

„Смущенията в търговията, причинени от руската агресия, не трябва да се извършват за сметка на фермерите от съседните страни“, се казва в изявление на Комисията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X