Мулчирането на картофи със слама се превръща в световна тенденция

В Нова Зеландия се провеждат експерименти за мулчиране с ечемичена слама срещу картофени молци и плевели

Картофеният молец (Phthorimaea operculella) е олигофагово насекомо, произходът му е от Южна Америка. То уврежда растения от семейство Solanaceae (семейство на двусемеделни растения, култивирани видове като картофипатладжантютюндомати, пипер  и зеленчуци) Понастоящем картофеният молец паразитира в повече от 90 страни. В Нова Зеландия представлява проблем в региона на картофите Пукекохе на Северния остров. Това се дължи на сухото горещо лято и меката зима, което позволява на производителите да оставят картофите в земята от средата на януари до април. Но пукнатините на вулканичните глинести почви предлагат благоприятни възможности за ларвите на картофения молец да заразяват клубените.

По-рано за защита на посевите от картофени молци са били използвани органофосфатни пестициди. Но поради прекомерната им употреба, негативното въздействие върху околната среда и устойчивостта на вредителите пестицидните практики търсят алтернатива – споделя Шейн Смит, главен изпълнителен директор на местната компания Inta-Ag.

Inta-Ag е провела изпитания със сламен мулч срещу картофения молец, като е разпръсвала около 10 тона мулч и поставяла капани на площ от 10 декара през октомври миналата година.

Техниката на мулчиране е заимствана от британските производители на биологични картофи. Докато първоначалната цел е била да се ограничи попадането на ларви върху грудките, са постигнати и допълнителни положителни ефекти – по-малко плевели и по-добър контрол над болестите, особено срещу склеротиния. Окончателните резултати се очакват през април или май след прибиране на клубените.

По отношение на потенциалните разходи за производителите, които искат да приготвят мулч от слама за своите култури, Шейн изтъква, че цената много ще зависи от вида на използваната суровина. Опитен производител на картофи, участник в изпитанията, паралелно отглеждал ечемик и вместо да продава балираната слама, той я използвал като мулч, като по този начин си намалил разходите.

В Нова Зеландия много производители отглеждат ечемик като предходна реколта преди засяване с лук, по тази причина сламата се закупува изгодно.

Следващия сезон експерименталната площ ще се разшири до 200 декара на територията на две или три различни картофени ферми, включително такива, където загубите от картофения молец са значителни.

Под наблюдението на специалисти на Inta-Ag се тества интересна практика против вредителите. Изследва се влиянието на различни видове от покривни култури, засети на картофените полета. Елда, лен, детелина, фацелия и репички се засаждат като капанни култури, за да отвлекат молците от основните картофени насаждения, а в последствие да бъдат оползотворявани.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X