Вишните и глухарчето цъфнаха, очаквайте луковата муха

Погрижете се за растенията, преди да ги нападне ларвата

Луковата муха – Delia (Chorthophila,Hylemyia) antiqua е повсеместно разпространена у нас. Особено масово се появява в години с топла и дъждовна пролет. Повреда нанася ларвата, която се развива в стъблото и в луковиците на лука и чесъна. Възрастното насекомо прилича на къщната муха.
 НАЙ-ГОЛЕМИ СА ЩЕТИТЕ ОТ ПЪРВО ПОКОЛЕНИЕ
Тя развива две и частично трето поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина 10 – 20 см. Мухите се появяват през пролетта в края на април по време на цъфтежа на вишната и глухарчето. Появата на първите мухи и продължителността им на живот зависи твърде много от метеорологичните условия. Дъждовното и хладно време в началото на летежа на мухите се отразява неблагоприятно върху продължителността им на живот. Около една седмица след появата мухите летят по цветовете и се хранят с нектар. Оплодените женски снасят яйца по листата, луковиците или по почвата, близо до растенията. След излюпването си ларвите на луковата муха се вгризват в основата на листата и изгризват надлъжни ходове в стъблата, придвижвайки се към луковицата. Повредените растения изостават в развитието си, избледняват, лесно се отскубват, полягат на земята и накрая изсъхват.
 В ЕДНА ЛУКОВИЦА СЕ РАЗВИВАТ НЯКОЛКО ЛАРВИ,
които преминават и в съседните растения. След като се изхранят, те отиват в почвата, където какавидират. Възрастните от второто поколение се появяват в края на юни – яйцеснасят, излюпват се ларвите, развиват се до какавида наесен и остават да зимуват в този стадий. Повредите от ларвите от второ поколение са незначителни, защото те се развиват и се хранят между люспите на късно засадения лук .
Получаването на качествена продукция до голяма степен зависи от мерките, които се прилагат по време на отглеждането. Най-важни от тях са:
– спазване на сеитбооборот – лукът да не се отглежда на едно и също място в продължение на 2 – 3 години;
– унищожаване на нападнатите растения и плевели;
– възможно по-ранно засаждане на лука, защото късните посеви се нападат по-силно.
Химичната борба трябва да е насочена срещу възрастните преди яйцеснасяне. Подходящи препарати, регистрирани при луковата муха, са: ланат 25ВП в доза 80 г/дка, карате зеон 5КС – 15 мл/дка и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X