Националният събор на овцевъдите 6-8 май бе официално открит от министъра на земеделието Явор Гечев

11-о издание на Националният събор на овцевъдите в България се провежда на поляните край Петропавловския манастир край великотърновското село Арбанаси и Лясковец от 6 до 8 май. По традиция кукери – джумалии от с. Калугерово  и съставът „101 каба гайди“ откриха събора днес. След това две 10-годишни деца – Николай Митев от Котел и Георги Вълков от с. Градец на кавал изпълниха песента „Когато бях овчарче. А отец Антоний отслужи празничен водосвет.

Министърът на земеделието Явор Гечев бе официален гост на форума днес. Той призова посетителите да купуват българското родно производство.“ Подкрепете и търсете фермерска храна. Тя е най-качествената. Спонтанно се роди една идея, заедно с браншови организация започваме кампания за насърчаване на храната от български фермери. Надяваме се да намерим разбирателство и подкрепа в НС за политики, и подкрепа за насърчаване на всичко българско“, посочи в приветственото си слово той.

Добре дошли на всички гости пожела Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и основен организатор на събора. Той също насърчи присъстващите да купуват български стоки от български фермери.

От 6 до 8 май форумът събира на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Мотото тази година е „Да, на българското производство“.

Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони са част от атракциите на събора. 60 чевермета в трите дни ще приготви Николай Луканов от Смолян. Сред познатите имена на събора е баба Дешка от Разлог, Салих Паша – Пашата, който приготвя сирене, а Мина Върджиева ръчно месен кашкавал, с приложена технология на повече от 100 години.

Баница с лопуш, пататник, боб с манатарки, агнешка чорба, клинове, рошав айрян, кашкавал с боровинки, подправки и трюфели  са само малка част от вкусотиите, които могат да опитат посетителите на събора.

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета са показани на събора. Животновъди от цялата страна показват селектирани овце и кози от над 30 породи в специализирани браншови изложения в три обособени зони с обща площ от 1 300 кв.м. Атракция на събора е Светла Бахова от с. Веселие с шотланско високопланинско говедо, която порода тепърва се внасят у нас. Породата е месодайна.

Фермери от цялата страна мерят сили в атрактивни състезания за най-тежък коч, ръчна стрижба и доене на овце, машинен млеконадой на кози, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.

За първи път тази година се провежда и конкурса „Най-дълъг косъм“ за Калоферската дългокосместа коза.

Изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари очакват още посетителите на събора. Край Петропавловския манастир е представена и селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Показани са овчарски кучета, коне, магарета.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ е най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За производителите ще има състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Своя продукция излагат над 30 животновъди от цялата страна.

Над 2 500 изпълнители в областта на музикалното и танцовото народно изкуство и словесен фолклор се изявят на две сцени по време на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Самодейци представят и различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, автентични геги, хурки и обредни хлябове.

Етно възстановката „ЧифликЪт“ предлага неповторими преживявания за цялото семейство с интерактивни музейни експозиции,  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи  и мобилни арт работилници.

За единадесети път в рамките на събора се провежда и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени любителски формации и изпълнители представят фолклор от всички етнографски области на страната, а запалените по българските народни ритми.

За малките посетители на събора има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

За почитателите на българските народни танци ще има хоротеки.

Сред изненадите на събота са украинката Дарья Иванцов, която мнозина наричат танцуващата с кучета и певицата Мария Чакърдъкова, заедно с Неврокопския ансамбъл.

Сред официалните лица на отриването на събора днес бяха и зам.-министърът на земеделието Крум Неделков, областният управител  инж. Георги Гугучков, кметовете на Велико Търново – инж. Даниел Панов и на Лясковец Ивелина Гецова, представители на институции.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио. Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 10 издания до сега е привлякъл повече от 1 200 000 посетители.

Креми Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X