Колко често трябва да се полива пиперът?

Колко често трябва да се полива пиперът след засаждане на постоянно място и кога се подхранва? Мога ли да го подхраня с шербет?

Пиперът е растение със слабо развита коренова система, особено в началните фази от развитие. За по-бързото възстановяване на корените и вкореняване, в първите дни след разсаждането е препоръчително да поливате пипера на 4-7 дни с по-малки количества вода. Правило при пипера е, че след разсаждането поливането се извършва с по-малки количества вода, защото иначе растенията започват да жълтеят, а цветовете им да окапват. Това се дължи на слабата коренова система, която не понася преовлажняване и има нужда от кислород. На по-късен етап, когато растенията са добре вкоренени и започват усилено да се развиват и цъфтят, поливките се разреждат и се правят на седем дни. Разбира се, в случай на валежи от дъжд, трябва да се съобразявате с влажността на почвата – когато е достатъчно влажна, поредната поливка се отлага. Първото подхранване на пипера се прави в начало на цъфтеж с азотен тор, най-често се използва амониева селитра. Дозата е 30 грама на квадратен метър. След разхвърляне на тора се препоръчва окопаване и поливане.
Подхранването с шербет оставете за по-късни етапи, когато започне периодът на беритбата. В ранни фази е възможно торът да засили вегетативния растеж и да има високи стъбла с много листа, но без цветове и плодове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X