Възможно ли е да смесим препарати за едновременна борба с болести и неприятели?

Смесването на два или повече препарата може да облекчи много работата в градината. Но знаете, че инсектицидите, фунгицидите и хербицидите все пак са химични вещества. При техните смесвания може да се получат непредсказуеми реакции. В резултат на това може препарата да се неутрализира или да се създаде токсична смес за растението.

Често в градината при пръскане е нужно да се изведе борба и при овощните дървета и в зеленчуковата градина, и в ягодите. Всички тези растения се нападат от различни болести и неприятели. През различните фази на културите на болестите и неприятелите са нужни различни препарати, а също така не с всеки препарат може да се пръска всяко едно растение.

Нужно е да отбележим, че при смесването на пестицидите концентрацията им се запазва една и съща, както когато се пръскат поотделно.

Съвместими са препарати, които запазват ефективноста си при смесване и не причиняват повреди по растенията. Несъвместими са тези, които при смесването си понижават ефективността си и причиняват фитотоксичност.

При смесване на два или повече пестицида често се наблюдава намаляване на ефекта им спрямо третираните обекти, т.е. получава се антагонизъм.

В последно време се препоръчват различни отвари от растения за борба с болестите и неприятелите. Добре е да знаете, че смесването на такива отвари с пестициди може да предизвикат пригори по листата и дори листопад. Най- чувствителни са младите листа.

Независимо от указанията за смесимост е добре предварително да се изпита поносимоста на растенията към комбинацията и едва тогава да се пристъпи към смесване на пестицидите. При нараняване на листната маса и плодовете от градушки, болести и др., при пръскане трябва да се избягват комбинации от препарати.

При комбиниране, за карантинен срок се приема срокът на препарата с най-дълъг такъв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X